Вибрати За

Романівські рятувальники нагадують: штраф за самовільне випалювання рослинності від 3060 грн до 21420 грн

Рятувальники нагадують: штраф за самовільне випалювання рослинності від 3060 грн до 21420 грн

За 2021 рік на Романівщині зареєстрована 31 пожежа в екосистемі. Крім того пожежа, спричинена підпалом сухої рослинності, забрала життя пенсіонера – він загинув на місці згарища. За минулий 2022 рік зареєстровано ще більше пожеж в екосистемах – 36.




Зазвичай причиною пожеж є людська недбалість. Підпалена купа сухої городини може перекинутися на територію поруч, швидко поширюватися і знищити господарські або житлові будинки, а також спричинити загибель людей. Тож рятувальники нагадують, що громадяни несуть відповідальність за випалювання сухої трави:

Стаття 77-1 КУпАП. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. – 6120 грн громадян і на посадових осіб — від 15300грн. – 21420 грн. громадян.

І ці штрафи не лише на папері, у Романівській громаді штрафували людей у Романові та Биківці, які випалювали суху рослинність.

Тож рятувальники наполегливо просять мешканців громад не наносити шкоду довкіллю та собі. Пам’ятайте, якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я (ще потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову).  Якщо пожежу не можете здолати самотужки – зателефонуйте до служби порятунку «101» «112».

Як утилізувати сухі залишки рослин та уникнути пожеж, Твій Романів публікував у великій покроковій інструкції від фахівців ДСНС, екологів та енергетиків.