Вибрати За

Шлюбна статистика 2022 року: 18 пар одружилися знову після розлучення; найстаршому нареченому – 80 років; 55 пар не змінювали прізвища

В 2022 році Романівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області та Миропільською селищною радою було зареєстровано 167 шлюбів. Для  порівняння:

  • в 2018 році одружилося – 132 пари,
  • в 2019 – 115,
  • в 2020 – 79,
  • в 2021 – лише 68.

Зростання кількості зареєстрованих шлюбів пов’язано, насамперед, із тим, що введено режим воєнного стану та запроваджено спрощену процедуру державної реєстрації шлюбу.

Про це Твій Романів повідомила Наталія Присяжнюк –  начальник Романівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління  Міністерства юстиції (м. Київ).

Так, зокрема, у Романівському вДРАЦСі надали цікаву статистику щодо шлюбів цьогоріч:



Вперше стали на весільний рушник 69 пар наречених, що становить 41,3% від загальної кількості.  Решта 98 шлюбів (58,7%)  – це повторні реєстрації, причому у 25 парах  – повторний шлюб укладено лише нареченою, а в 17 парах  – повторний шлюб укладено лише нареченим, у 56 парах повторно вступили в шлюб обоє із наречених. Варто зауважити, що із цих 56 пар 18 раніше перебували у шлюбі між собою.

У 92 парах (або 55, 1%) наречені традиційно вирішили обрали прізвище чоловіка; у п’ятнадцяти парах нікому не прийдеться вносити зміни у свої документи, оскільки у наречених були однакові прізвища (8,9%), троє чоловіків обрали після державної реєстрації шлюбу прізвище дружини, а двоє наречених обрали подвійні прізвища.  У решті 55 пар молодята залишили свої  дошлюбні прізвища, що також пов’язано з режимом воєнного стану та нестабільною роботою державних сервісів міграційної служби. До речі, відповідно до статті 53 Сімейного кодексу України троє з цих осіб уже змінили своє прізвище на прізвище другого з подружжя.

Вік наречених є найрізноманітнішим. Найчастіше беруть шлюб молоді особи у віці від 20 до 35 років. Наймолодшій нареченій у минулому році виповнилося 17 років, а найстаршій – 70; наймолодшому нареченому виповнилося 18 років, а найстаршому – 80. За рішенням суду про надання права на шлюб одружилися дві особи, які не досягли шлюбного віку.

Серед тих, хто одружився у минулому році,  47 наречених старші за  свого обранця; найбільша різниця у віці серед таких пар 15 років, а найменша – близько одного року. 14 пар наречених були однолітками. У решті шлюбів традиційно наречений старший за наречену (найбільша різниця у віці тут становила 29 років).

Також серед тих, хто брав шлюб на Романівщині у 2022 році – багато не місцевих. Зокрема жителі Маріуполя, Харкова, Києва, Краматорська, Чугуєва, Бучі, Ірпеня, Яготина, Хмельницької, Вінницької, Черкаської, Київської та Херсонської областей.

В минулому році зареєстровано лише один шлюб з іноземними громадянами: громадянин Грузії одружився на громадянці України.