Вибрати За

Чому зменшились виплати субсидії на газ? – інформація Романівського відділу УПСЗН Житомирської РДА




Романівський відділ №7 управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА інформує:

Головною програмою соціальної підтримки на оплату житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій.

У вигляді житлових субсидій держава компенсує громадянам з низькими доходами витрати на оплату житлово-комунальних послуг, що перевищують визначену для домогосподарства обов’язкову частину платежу, яка залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу.

На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою. Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості ‒ що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

 Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 (зі змінами) установлено соціальну норму житла та соціальні нормативи споживання послуг, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

 Для призначення житлової субсидії у загальному випадку необхідно подати лише два документи – заяву і декларацію. Ці документи подаються до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадової особи центру надання адміністративних послуг.

Всю іншу інформацію, необхідну для призначення житлової субсидії, управління праці та соціального захисту населення отримує за запитами від Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, МВС, органів місцевого самоврядування та підприємств, що надають житлово-комунальні послуги.

 Житлова субсидія призначається у розмірі різниці між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкової частини платежу, визначеної для домогосподарства.

В разі зміни складу сім’ї члена домогосподарства (зокрема, при народженні дитини) або зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (реєстрація місця проживання), необхідно протягом 30 календарних днів повідомити управління праці та соціального захисту населення та з наступного місяця подати нові заяву та декларацію для перерахунку житлової субсидії.

Щодо розрахунку розміру житлових субсидій


Зменшення середнього розміру субсидії у лютому пов’язане з проведенням перерахунку за січень через зменшення цін на природний газ для населення у лютому та за січень 2021 року.

Громадянам, які є споживачами ТОВ “ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ” розмір житлової субсидії за січень 2021 був розрахований з вартості газу 9,92 грн. за кубометр.

В зв’язку з встановленням в лютому 2021 року газопостачальною організацією нової ціни на природний газ, спожитий населенням у січні 2021 року, в розмірі 6,99 грн. за кубометр, проведений перерахунок наданих (виплачених) житлових субсидій за січень 2021 року. За результатами розрахунку, різниця між розміром наданої (виплаченої) житлової субсидії за січень 2021 року та розміром перерахованої житлової субсидії відповідно до нової вартості газу за січень 2021 року, – складає від 700 до 1000грн. для одного домогосподарства.  

Суми надміру наданих громадянам субсидій за січень 2021 року,  автоматично утримані під час надання субсидії за лютий 2021 року, виплата якої проводилась в березні 2021 року.

Разом з тим, на жаль, 136 домогосподарствам Житомирщини, яким після перерахунку житлової субсидії згідно з новою вартістю газу (зменшеною), розмір житлової субсидії склав «0», або становить від’ємне розрахункове значення, надання (виплата) житлової субсидії цим домогосподарствами з березня 2021 року не буде здійснюватись.

Слід зазначити, що у лютому постачальники газу поінформували про зменшення ціни за січень, тому у лютому здійснено розрахунок розміру пільг і субсидій з урахуванням ціни на рівні 6,99 грн. за куб. метр, а також проведено перерахунок сум пільг та субсидій за січень 2021 року.

Одночасно інформуємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995р. №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», зі змінами і доповненнями, пунктом  92 передбачено перерахунок житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян у разі зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком.

Додаткові роз’яснення щодо порядку призначення житлових субсидій та державних соціальних допомог можна отримати за телефоном управління праці та соціального захисту населення Житомирської РДА :

(0412)47-50-54, 47-50-34.