Вибрати За

У Романівській лікарні проведуть День донора

19 травня у Романові проведуть День донора.

Про це Твій Романів повідомила Ірина Серт, директорка Романівської лікарні.

Кров можна буде здати у Романівській лікарні, прийом здійснюватиметься на базі дитячого відділення (2 поверх).



Забір крові здійснюватимуть працівники Житомирського обласного центру крові. Її в подальшому використають у медичних закладах області та України, в тому числі на потреби поранених бійців ЗСУ.

Для того аби здати кров, слід трохи підготуватися. Зокрема не варто напередодні вживати жирну, смажену їжу, вживати алкогольні напої. Кров не можуть здати люди з хронічними захворюваннями, які потребують щоденного прийому медичних препаратів, а також особи, які мають в анамнезі хронічні інфекційні хвороби (гепатити, ВІЛ, тощо).

Донорами можуть стати особи, віком від 18 до 60 років.

Варто зазначити, що донори крові, по суті, отримують безкоштовне обстеження. Здану кров перевіряють на загальні показники, на гепатити, СНІД, сифіліс, напруженість до коронавірусу, тощо. Якщо в центрі крові виявляють відхилення від норми, з особою зв’язуються персонально працівники Житомирського обласного центру крові і повідомляють.

Для здачі крові потрібно мати при собі паспорт. Кожному, хто здав кров, видають довідку про донорство, цей документ дає право на отримання двох додаткових вихідних.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року у Романівській лікарні провели День донора. Жителі громади тоді продемонстрували неймовірну активність, загалом здали понад 30 літрів крові.