Вибрати За

У Романові збудують нові очисні споруди каналізації

У Романові планують збудувати нові очисні споруди каналізації.

Будівництво таких споруд у Романові передбачене Програмою охорони навколишнього природного середовища у Житомирській області на 2023-2027 роки. Кошти на реалізацію проєкту виділять з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища – 4,7 млн. грн. Це фінансування уже передбачене у проєкті бюджету Романівської громади на 2023 рік.

У відділі  житлово-комунального господарства, архітектури, будівництва, благоустрою та комунальної власності Романівської селищної ради надали Твій Романів Висновок з оцінки впливу на довкілля таких споруд, в яких зазначені основні параметри будівництва.




Тож, у документі вказано, що робочим проєктом «Нове будівництво очисних споруд смт Романів Житомирського району Житомирської області» на території планованої діяльності передбачено будівництво:

  • локальних очисних споруд загальною продуктивністю 340 м.куб/добу у дві черги: 1- ша черга будівництва – локальні очисні споруди біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод «КУБО-170» закритого типу, продуктивністю 170 м’/добу та 2- га черга будівництва — локальні очисні споруди біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод «КУБО-170» закритого типу, продуктивністю 170 м.куб/добу;
  • трубопроводу підземного (скидний колектор) К15 по відведенню очищених стічних вод у річку Лісна з влаштуванням берегового водовипуску, на відстані 500 м від межі населеного пункту смт Романів;
  • дизельна електростанція потужністю 100 кВт з автоматичним переключенням на резервне живлення;
  • шахтного колодязя.

За результатами Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 23.01.2020 Ме 12.2-18-1/1016 установка очистки стічних вод «КУБО» відповідає встановленим медичним критеріям безпеки згідно вимог діючого санітарного законодавства України.

Технологічна схема роботи очисних споруд базується на використанні механічних (проціджування, відстоювання) та біологічних (аеробне окислення) методів.

Стічні води від каналізованої частини смт Романів надходять до проєктованої решітки грабельного типу, звідки, по напірному колектору, подаються у камеру гасіння, далі – у барабанний проціджувач, скомпонований з пісковловлювачем горизонтального типу. Відходи механічного етапу очистки планується відвантажувати у контейнери та вивозити спеціалізованими організаціями згідно укладеним договорам. У пісковловлювачі відбувається затримання піску. Після пісковловлювача стічна вода надходить в усереднювач,
де відбувається усереднення стоків по витраті і концентрації. Далі стоки за допомогою заглибленого насосу рівномірно подаються в аеротенк. Перший по ходу руху рідини коридор аеротенку використовується як денітрифікатор, два останні коридори обладнані системою аерації. У кожному денітрифікаторі встановлюються насос для перемішування мулової суміші. На початок денітрифікаторів подається рециркуляційний активний мул із вторинних відстійників, а також перекачується мулова суміш із кінця останнього коридору зони аерації, яка містить нітрити і нітрати. При відсутності аерації у денітрифікаторах має місце аноксидний режим, при якому відбувається процес денітрифікації – відновлення нітритів і нітратів з виділенням молекулярного азоту. У наступних аерованих коридорах аеротенків відбувається окислення органічних забруднень стічних вод і нітрифікація амонійного азоту.

Подача повітря в аєровану зону аєротенків здійснюється за допомогою системи пневматичної аерації, до складу якої входять повітродувки, повітропроводи та тарілчасті аератори дрібнобульбашкової аерації. Далі біологічно очищені стоки надходять у вторинні відстійники, де відбувається відокремлення надлишкового активного мулу від очищеної води. Для знезараження очищеної води використовується блок знезараження гіпохлоритом натрію. Після знезараження очищена вода буде відводитися у водний об’єкт – р. Лісна. У процесі окислення кількість мулу в зв’язку з ростом мікроорганізмів і наявністю органічних забруднень безперервно зростає. Даний мул називається надлишковим, який із відстійника відводиться до місця стабілізації осаду. Стабілізований осад подається насосом на установку зневоднення. Для покращення процесу зневоднення в осад, що подається на зневоднення, з розчинного бачка за допомогою насосу-дозатору додається флокулянт. Частина мулу (рециркуляційний активний мул) надходить із відстійника в аеробний біореактор, для підтримання необхідної кількості мікроорганізмів активного мулу. Зневоднений осад (мул) планується відвантажувати у контейнери та вивозити спеціалізованими організаціями згідно з укладеним договорам.

Очисні споруди планують збудувати поблизу нині діючої КНС №2 на вул. Заводській.