Вибрати За

У жительки Миропільської громади підтвердили ботулізм

У 30-річної жительки Миропільської громади підтвердили ботулізм.

Про це Твій Романів повідомила Майя Рудик, помічник лікаря епідеміолога Романівського РВ ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ».

За даними ЖОЛЦ, хвороба настала внаслідок вживання домашньої консерви – паштету. Жінку госпіталізували 13 червня до лікарні, вона й досі перебуває на лікуванні.

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridiumbotulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, які надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в`ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м`ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. 

Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.

Ботулізм вважається найнебезпечнішим токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може призвести до летальних наслідків. Перші симптоми можуть з`явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок рота, а далі інші симптоми – м`’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів.

          ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м`яса.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м’`ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Аби вберегтися від ботулізму, не варто споживати:

– в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження;

– м`’ясних та грибних консервів;

– консервів домашнього виробництва, якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

– якщо є сумніви у якості продуктів.

Рудик М. А.
Помічник лікаря епідеміолога
Романівського РВ ДУ
«ЖОЛЦ МОЗУ»