Вибрати За

Три пожежі за пів доби. Нагадуємо, підпал у воєнний час – кримінальний злочин

Лише від ранку 22 березня до вечора на Романівщині тричі горіла суха рослинність та сміття.

Як повідомив Твій Романів Олександр Палій, головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Житомирського РУ ГУ ДСНС України, романівські рятувальники двічі виїжджали гасити пожежі.

Зокрема горіла суха трава в с. Іванівщина. Також загорілося стихійне сміттєзвалище у Романові. Вигоріла його більша частина, найімовірніше хтось “допоміг” звалищу запалати.

Також, за повідомленням читачів, у Биківці біля навчального закладу підпалили суху рослинність. До порушника викликали місцеву владу аби зареєструвати факт підпалу. Займання загасили місцеві жителі.




ГУ НП у Житомирській області нагадує, що чинним законодавством заборонено самовільне випалювання рослинності або її залишків. Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за це передбачено накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 гривень.

Зауважте, що такі дії під час воєнного стану можуть прирівнюватися до злочину. Зокрема, статтею 113 (Диверсія) КК України передбачено покарання за вчинення підпалів, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення тощо. Такі діяння, вчинені в умовах воєнного стану караються 15-річним або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Варто зауважити, що за попередні три доби на Романівщині зареєстрували 5 пожеж у екосистемах – горіла суха рослинність.