Вибрати За

Створення хабів й коворкінгів та участь у житті громади: СПІЛЬНО ТЕАМ та молодь Романівщини і Миропілля обговорили можливість реалізації проєктів юного покоління

26 червня до Дня молоді громадська організація СПІЛЬНО ТЕАМ провела в Романові круглий стіл.

На захід зібралися активісти шкільного руху, студенти та молодь з Романова, Биківки, Мирополя, Булдичева.

Молодь – чи потрібна вона громаді і громада їй? Як молоді донести свої ідеї старшому поколінню та керівництву? Чи можливо реалізувати проєкти на голому ентузіазмі без стартового фінансування?

Саме такі питання обговорювали представники СПІЛЬНО ТЕАМ з присутніми і дискусія вийшла досить жвавою і конструктивною.

«Спочатку потрібно змінити щось в собі, потім навколо себе, потім ти зміниш своє місто, потім країну і зрештою – світ. Якщо є круті ідеї, варто старатися – завжди знайдуться люди, які їх підтримають», – зауважила представниця Романівської гімназії Софія.

На круглому столі обговорили проблему лідерства, авантюризму та психологічного вигорання молоді. Зауважили, варто людині побороти супротив і досягти, вона й надалі буде генерувати ідеї і втілювати їх для покращення життя громади. Але якщо людина, особливо у юному віці, постійно натикається на нерозуміння, відмовки  і навіть насмішки – вона швидко згасає.

Вікторія Михалевська в свою чергу зазначила, що активісти ГО «СПІЛЬНО ТЕАМ» готові підтримувати найамбітніші плани молодого покоління, допомагати в бюрократичному процесі, який часто збиває з пантелику молодь, разом відстоювати ідеї і домагатися їх виконання.

Марина Кулак, активістка ГО «СПІЛЬНО ТЕАМ» та депутатка Романівської селищної ради, одна з представників молодого покоління у нинішньому скликанні ради, зауважила, що може стати разом з присутнім тут депутатом  Василем Флудом містком між молоддю та владою, сприяти комунікації. Також вона зауважила, що молодь має можливість брати участь у грантах – це складно, але цілком реально, і хороший проєкт може отримати потужну фінансову підтримку європейських товариств.

Окремо обговорили питання відсутності в Романівській та Миропільській громаді місць, де може консолідуватися молодь. Різноманітні хаби, коворкінги і центри дозвілля сприятимуть креативності і ініціативності молодого покоління і їх активнішій участі у житті громади. Двоє учасників засідання – Вікторія Бричник та Дмитро Розвадовський поділилися секретом, що в Романові планується створення подібних центрів. При будинку культури хочуть створити центр дозвілля молоді, а тренер Дмитро Розвадовський спільно з однодумцями має бажання створити спортивний хаб.

На завершення присутні дійшли висновку, що молодь може генерувати круті ідеї і втілювати їх в життя, для цього потрібні рішучість і підтримка, а влада має як мінімум не заважати. Молодь не має боятися прийти на зустріч до свого депутата, поставити запитання на засіданні виконавчого комітету, робити самому і вимагати від влади також виконувати свою частину обов’язків. Разом можна досягти. І попри те, що ініціативних і активних людей зазвичай всього близько 5 % у громаді, вони разом здатні позитивно вплинути на розвиток громади