Вибрати За

Секрет? Романівська селищна рада не відповідає на питання: які дороги в громаді відремонтували і скільки на це витратили




Перед святкуванням Дня селища у Романові активно проводили ремонт доріг. Тож після святкувань Твій Романів вирішив поцікавитися у Романівській селищній раді питанням ремонту доріг – проблема актуальна для всієї громади.

Редактор сайту в усній формі зверталася до кількох представників селищної ради стосовно цього питання – і хоч зазвичай інформацію в Романівській селищній раді надають без проблем, цього разу легко дістати перелік відремонтованих у 2021 доріг і вартість цих робіт не вдалося.

Тож, після тривалого ходіння між кабінетами, Твій Романів подав офіційний запит на інформацію з конкретними питаннями. Ми запитали:

  1. На яких дорогах, вулицях Романівської громади проводили ремонтні роботи з початку 2021 року станом на дату отримання запиту? (Прошу вказати розмір ділянки, на якій дорозі/вулиці/трасі вона знаходиться)
  2. Які види ремонту здійснювалися – капітальний, поточний, ямковий, аварійний, тощо? (Прошу вказати ділянку і вид робіт на ній)
  3. Скільки коштів витратили на здійснення вищевказаних робіт? (Прошу вказати суму загалом та окремо по кожному замовленню ремонтних робіт або тендеру)
  4. За які кошти фінансувалися ремонтні роботи (місцевий бюджет, субвенції чи спонсорська допомога, тощо)?
  5. Які підрядники виконували роботи?

Запит подала редактор особисто в Романівську селищну раду 3 серпня. 10 серпня на електронну пошту сайту Твій Романів надійшла відповідь:

Як зазначено у відповіді: Запит не відповідає Закону України Про доступ до публічної інформації.

Відповідь здивувала, адже цією формою запиту Твій Романів користується усі 6 років своєї діяльності, ми не отримували жодної відмови, хоча відправили таких запитів сотні в установи як обласного рівня, так і у Міністерства. Всі інстанції надавали відповіді, і лише Романівська селищна рада зауважила, що запит не відповідає вимогам.

Відповідно до вимог Закону України Про доступ до публічної інформації, цитую: “Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.” […]“Письмовий запит подається в ДОВІЛЬНІЙ формі”.

Скрін з сайту Верховної Ради України:

У запиті на інформацію містилися ім’я запитувача, адреса, контакти, опис інформації, яка цікавила – тобто всі вимоги, які зазначені в Законі, були виконані.

Відповідь же була короткою, обгрунтувань і конкретних фактів порушень у запиті не вказано.

Відповідно до Закону України Про доступ до публічної інформації у відмові в задоволенні запиту на інформацію має бути зазначено:1) прізвище, ім’я, по батькові та посаду особи, відповідальної за розгляд запиту розпорядником інформації; 2) дату відмови; 3) мотивовану підставу відмови; 4) порядок оскарження відмови; 5) підпис.

У відмові на запит інформації стоїть підпис голови громади Володимира Савченка, особи-посадовця, відповідальної за розгляд запиту – не вказано, немає конкретної мотивації відмови (лише загальне зауваження – не відповідає, без конкретики) та порядку оскарження відмови.

Зауважимо, Твій Романів вперше стикнувся з проблемою дістати інформацію – представники Романівської селищної ради попереднього скликання, Романівської районної ради, Романівської РДА, які працювали раніше, нинішніх Податкової служби, Прокуратури, Поліції, ДСНС, тощо незалежно від того, хто працював чи працює у їх структурі – завжди легко, швидко, відкрито надають чи надавали інформацію. Аби дістати перелік відремонтованих доріг – достатньо було прийти запитати або подзвонити до будь-кого у відділ, який відповідав за вказані види робіт.

Також зазначимо, що всі тендерні процедури щодо ремонту доріг мають бути відображені на сайті державних закупівель Прозорро. Проте, на жаль, сайт Прозорро не відображає повної об’єктивної ситуації, так як частину доріг ремонтують меценати за свої кошти (це не відображується в тендерах), або ж жителі вулиць чи сіл самостійно своїм коштом проводять ремонт без залучення фінансового ресурсу місцевого бюджету (наприклад на пров. Путиліна в Романові), частина звітів про закупівлі стосується боргів за виконані роботи у минулих роках.

Знайти закупівлі Романівської селищної ради можна за посиланням: https://dozorro.org/search/?edrpou=04345185&sort=dateModified&order=desc

Зокрема ремонту доріг у 2021 році, замовлених Романівською селищною радою, стосуються тендерні документи:

  • “Поточний ремонт дорожнього покриття по вул Криштлева в смт Романів”, вартість 49 962 – https://dozorro.org/tender/UA-2021-05-06-004433-c?_ref=search#tender
  • “Грейдерування автомобільної дороги ” Романів-Лісна Рудня -Межирічка” механізованим способом від с. Гвіздярня до с. Лісна Рудня в Романівському районі Житомирської області”, вартість – 31 831 грн – https://dozorro.org/tender/UA-2021-06-30-007559-c?_ref=search#tender
  • “Грейдерування автомобільної дороги ” Романів-Лісна Рудня -Межирічка” механізованим способом від с. Монстирок до с.Гвіздярня в Романівському районі Житомирської області”, вартість – 27 956 грн – https://dozorro.org/tender/UA-2021-07-01-001375-c?_ref=search#tender
  • “Грейдерування автомобільної дороги ” Романів-Гвіздярня через с.Тевеліївку, с. Садки” механізованим способом від с. Садки до с.Гвіздярня в Романівському районі Житомирської області”, вартість – 44 289.60 грн – https://dozorro.org/tender/UA-2021-07-01-001982-c?_ref=search#tender

Інформації щодо інших ремонтів доріг нам знайти не вдалося. Можливо не так чи не там шукали. Саме тому ми й адресували запит у Романівську селищну раду, адже знаємо, що ремонтів зроблено більше.