Вибрати За

Романівській громаді 1 рік. Велике інтерв’ю з керівництвом селищної ради



Романівській громаді – 1 рік.

27 листопада 2020 року відбулося перше пленарне засідання першої «установчої» сесії Романівської селищної ради 8 скликання.  9 грудня відбулося друге пленарне засідання першої сесії Романівської селищної ради. Це була перша сесія в статусі громади. У свої повноваження вступили романівський селищний голова Володимир Савченко та 26 депутатів.

Минув рік. Багато чого змінилося. Тож Твій Романів з цього приводу поспілкувався з керівництвом громади.

Володимир Савченко, романівський селищний голова, про перший рік роботи, реалізацію проєктів та бюджет

 Рік на посаді: як змінилося ваше особисте ставлення до цієї посади? Чи співпали реалії з вашими початковими уявленнями про керування громадою? Як змінилися Ви особисто за цей рік?

– Цей рік був дуже насичений. По-перше, я ніколи не працював у системі, більше того, я завжди виступав проти системи. Моєю головною метою було бажання її змінити (і я надіюся, що у мене це вийде). Раніше я сприймав усі події як пересічний, але небайдужий, патріотично налаштований громадянин. Тепер я чиновник, посадова особа, яка керується не лише емоціями і особистими пориваннями, а несе відповідальність за життя усієї громади. Я надіявся і вірив, що мого бажання та моїх сил буде достатньо, щоб зміни були уже на другий день… Вони уже є, і будуть ще, хоча не так швидко. Чи змінився я? Так, я зрозумів, що бувають ситуації, коли потрібно іти на компроміс (що раніше мені було недопустимо). Я багато навчаюся, я вникаю у різні сфери життєдіяльності громади. Я став менш довірливим. Я довіряю людям, але особисто перевіряю, тому що уже стикнувся із непорядністю та безвідповідальністю деяких посадовців.

Під час виборчого процесу у передвиборчій програмі Ви заявляли про прагнення провести аудит ефективності використання земельних ділянок, створити прозору чергу на отримання земельної ділянки, впровадити пропорційний розподіл коштів між населеними пунктами громади,  відновити роботу пологового будинку, сприяти закінченню будівництва спортивно-оздоровчого центру, облаштувати відеонагляд на вулицях та біля садочків і шкіл,  відновити автобусні маршрути між населеними пунктами, стимулювати розвиток малого і середнього бізнесу, провести реконструкцію парку Шевченка, очистити територію ТГ від звалищ, смітників та бур’янів, провести освітлення вулиць тощо. Що з цієї програми Вам вдалося впровадити, що на початковому етапі чи в найближчих планах, а які обіцянки втілити дуже важко?

– Так, все, що я прагнув втілити в життя, робиться, але не так швидко, як хотілося б. Минув уже рік, але більшу частину часу ми, на жаль, витратили на створення структури громади. Романівська територіальна громада – одна із наймолодших громад області. Я дуже шкодую про те, що ми втратили багато часу, не створивши набагато раніше ОТГ, бо перші ОТГ отримували по 20-30 мільйонів на розвиток громади. Ми ж отримали лише борги.

Наразі  проведено аудит ефективності використання земельних ділянок, їх легалізації, збільшено орендну ставку, введено соціальні угоди. Це дало чималий дохід до бюджету громади (точні цифри будуть оприлюднені у звіті). Також у порівнянні з минулим роком за рахунок співпраці та легалізації збільшилася сума податків місцевих підприємців. Саме ці кроки сприяли появі додаткових коштів на розвиток громади. Чудово, але… як грім серед ясного неба стає підняття тарифів у декілька разів на газо- та електропостачання. І наші «вільні кошти» ідуть «на тепло».

Також розпочато процес завершення будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. У найближчому майбутньому ми плануємо виділити кошти на облаштування відеонагляду у школах та садочках. Саме зараз проводяться перемовини (і уже є результат) щодо відновлення автобусного зв’язку між населеними пунктами. Також розробляється план реконструкції парку Шевченка.

Великі проблеми у нас по благоустрою, адже чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. І поки кожен із нас це не усвідомить, проблема існуватиме. Багато проблем знялося б із будівництвом сміттєпереробногозаводу, хоча останні події у сусідній Миропільській громаді уже ставлять це під сумнів. Ми плануємо і знайдемо кошти у найближчому майбутньому для придбання власної снігоприбиральної техніки, а поки співпрацюємо із підрядниками. Поки що ця проблема є однією із найболючіших.

За рік роботи структура та штат Романівської селищної ради неодноразово змінювалися, деякі працівники звільнилися, кілька працівників пішли з роботи після кількох днів/тижнів роботи. З чим Ви пов’язуєте такі зміни і чи вже вдалося остаточно зібрати в селищній раді команду однодумців?

– Щоб створити структуру громади, ми брали як приклад структури інших громад, але усе прорахувати неможливо, тому по мірі необхідності ми щось зменшували, а щось збільшували. Життя – це постійні зміни, хтось приходить, хтось відходить. Чому? Я не можу відповідати за когось. Я знаю лише одне: щоб був гарний результат, повинна бути надійна команда. І в цій ситуації не може бути дружби, а повинна бути повага, порядність, відповідальність і …бажання працювати на благо громади. На мою думку, така команда майже зібралася.

Нині бюджет громади ледь витримує навантаження. Переважна більшість доходів спрямована на захищені витрати – зарплати, енергоносії тощо. Чи маєте напрацювання з залучення додаткових джерел доходів чи інвесторів, аби збільшити бюджет громади і спрямувати кошти на розвиток інфраструктури?

– Дійсно, бюджет громади ледь витримує навантаження. Я уже в попередньому питанні зупинявся, що підвищення цін на газо- та електроносії знівелювало усі наші досягнення по наповнюваності бюджету, хоча це не лише наша проблема, така ситуація по всій Україні. Сподіваюся, що у наступному році нам вдасться передбачити подібні ситуації і здійснити превентивні кроки. Також нам потрібно більше співпрацювати з аграріями, залучати інвесторів. Дуже важливою є співпраця з депутатами обласного рівня, адже саме обласний бюджет виділяє чималі кошти на розвиток громади, та співпраця з потужним підприємством «ВІВАД09», який є головним наповнювачем бюджету нашої громади.

Які ваші найбільші досягнення на посаді за цей рік? Які бачите прогалини у своїй роботі і як їх плануєте виправляти?

– Найбільшим досягненням можна вважати мир, стабільність і добробут людей. На жаль, це не може зробити одна людина, як би вона того не хотіла. Я раніше дуже шкодував, що багато часу на прийомі громадян витрачається на розбірки якихось суперечок: одні не можуть поділити межу чи криницю, інші зайняли півметра городу, там син п’є і забирає пенсію, там немає чим годувати дітей,  а ще хтось не хоче, щоб біля нього мобільні оператори ставили вишку. Але тепер я розумію, що людина – це найвища цінність, і якщо це для неї важливо, то ти повинен при змозі їй допомогти, бо тобі люди повірили і довірили своє життя, свій добробут. Я дуже хочу і роблю все для того, щоб покращити життя громади, я дуже хочу, щоб ми стали добрішими один до одного і завжди простягали один одному руку допомоги. Я вірю: усе буде добре, бо ми того варті!

 Юрій Чумаченко, секретар Романівської селищної ради, про роботу депутатів:

Депутатський корпус, у порівнянні з минулими скликаннями селищної та районної рад, значно оновився. Серед депутатів – багато молоді. Як між собою працює депутатський корпус? Які найчастіше виникають проблеми?

– Молодь та депутати, які вперше обрані, представлені у всіх комісіях Романівської селищної ради. Активних молодих  депутатів інші більш досвідчені обранці  гарно сприймають, підтримують хороші ініціативи. Особливо це добре видно під час роботи комісій. Проблем у нас не виникало.

Більшість гарячих обговорень та конфліктних/суперечливих  ситуацій між депутатами Романівська громада не бачить, так як вони відбуваються під час проведення комісій в рамках підготовки до сесій, а не на засіданнях сесій. Які рішення, прийняті впродовж року, були найважчими для депутатів, викликали найбільше суперечок та обговорень? Чому?

– Найважчими були перші сесії, так би мовити – поділ посад. З першого разу не вдалося обрати секретаря та заступників. Причиною були політичні амбіції. З часом політичне підґрунтя зникло, депутати «притерлися» і зараз можу впевнено сказати, що весь депутатський склад швидше дбає про благо громади, а ніж про власне політичне его.

Серед важких питань – оптимізація шкіл. Складне питання і під час його розгляду була політика. І в результаті неприйнятих рішень громада втратила 3 млн.грн субвенцій, які мали нам надійти наступного 2022 року. Адже ми не виконали вимоги держави до освітянської галузі, не впорядкували наповненість класів. 

–  Як вирішуються ситуації, коли громада висловлює невдоволення запропонованими проєктами рішень? Під час прийняття яких рішень виникали найбільші обурення громади?

–  Вирішити такі проблеми можна лише спілкуючись з населенням. Так, є питання, які викликають осуд. Але людям потрібно пояснювати, чому ми так чинимо і який буде результат. Адже часто люди не знають чи не розуміють всього питання, піддаються на маніпуляції. Але ми працюємо лише для блага наших громадян, хоча інколи змушені приймати дуже непопулярні рішення. Але неприйняття таких рішень може мати набагато гірші наслідки, ніж людське обурення.

Тому ми запрошуємо людей до себе, виїжджаємо на прийоми в села. З останніх наболілих питань – призначення старост та визначення меж округів. Люди висловлюють претензії, ми пропонуємо інші шляхи вирішення, аби люди обрали як їм зручніше. Наприклад плануємо у новоствореному Годиському окрузі, на прохання громади, центр створити не в Годисі, а в Старочуднівській Гуті. Також запропонували жителям Червоних Хаток самостійно обрати до якого округу приєднатися. Інша справа – одностайність думок. Адже ставлення до питання у кожного своє і догодити всім 100% неможливо.

– Які проблемні питання вирішують/вирішили депутати Романівської селищної ради 8 скликання, які їм надійшли в спадок від рад попередніх скликань?

–  Це, найперше, борги за ремонт доріг. Ми впродовж цього року регулярно виплачуємо фінансові зобов’язання перед підрядником, який уклала Романівська селищна рада попереднього скликання. На разі маємо ще півмільйона боргу.

Крім того в спадок дісталося багато невирішених питань інфраструктури: вуличного освітлення у Романові та в округах, якості доріг, напівзруйнованих клубів, тощо. Проблем багато і ми дуже стараємося поступово їх всі вирішувати.

– Хто з депутатів Романівської селищної ради найбільш ініціативний? Хто найбільше опікується вирішенням конкретних питань від населення?

– Ініціативних багато. Хтось більш активний на сесіях, а хтось допомагає людям, не заходячи до стін селищної ради, а вирішуючи наболілі питання самостійно. Зокрема можу назвати Василя Флуда, Василя Ходюка, Олексія Капінуса, Марину Кулак, Івана Кіндрука.

– Хто з депутатів найбільш скрупульозний і має багато зауважень під час підготовки проєктів рішень сесій?

– У зв’язку з тим, що найбільший стаж і досвід роботи в органах самоврядування у Олексія Капінуса та Марії Сосновської, мабуть саме в них і найбільше зауважень і конструктивних пропозицій під час підготовки до сесій.

– Чи відчувається політична складова під час прийняття певних рішень. Чи буває так, що одна фракція не голосує за проєкт рішення іншої лише з політичної точки зору?

– Як уже раніше зазначав,  політичний грунт був дуже відчутний на початку роботи нового скликання селищної ради. Зараз рішення приймаються більш індивідуально. Все ж таки депутати думають про громадян, а не про політику. Інколи бувають вийнятки, коли вся фракція не голосує за питання, але вкрай рідко.

Мирончук Катерина Вікторівна, начальник Відділу з організаційної роботи виконавчого апарату селищної ради, очільниця Романівської селищної ради попереднього скликання (людина, яка має найтісніший стосунок до попередньої селищної ради і теперішньої) :

– Які суттєві зміни відбулися в Романівській селищній раді 8 скликання?

– Найсуттєвішою зміною  стала зміна меж ради – адже тепер Романівська селищна рада включає в себе не лише Романів, а й 15 старостинських округів. Відповідно збільшилася кількість потреб, проблемних питань, змінилася структура ради, разом з тим збільшилися можливості у функціональності ради. Фактично Романівська селищна рада нинішнього скликання об’єднала в собі Романівську селищну раду попереднього скликання, сільські ради, районну раду та РДА.

– Як змінився організаційний підхід до роботи? Які нові методи почали використовувати, а яку практику перейняли у роботі попередніх скликань?

– У зв’язку із тими змінами, що відбулися, громада утворила абсолютно нову структуру. Кількість працівників Романівської селищної ради зросла, з’явилися нові підрозділи, які раніше були притаманні РДА чи районній раді. Селищна рада почала надавати значно ширший спектр послуг для населення. Практично для пересічної людини це означає, що питання можна вирішити в межах стін однієї будівлі і значно швидше, ніж раніше.

Разом з тим Романівська селищна рада, як і в попередніх скликаннях, всі важливі рішення приймає колегіально – на сесіях і виконкомах.

– Які проблеми найчастіше піднімають громадяни у запитах до Романівської селищної ради? Чи змінилися проблеми, які озвучують громадяни в запитах зараз, і які озвучували під час діяльності Романівської селищної ради 7 скликання.

– Найбільше запитів до ради надходить щодо ремонту доріг, освітлення вулиць, благоустрою. Жителі сільської місцевості звертаються з проханнями відкрити торгові точки чи аптеки, аби в цих населених пунктах покращилася доступність до послуг. Суттєво запити до ради нинішнього скликання не відрізняються від запитів попередніх років.

За рік роботи Романівська селищна рада провела 18 сесій. Початковий склад депутатів змінився, адже призначені на посади депутати, складали повноваження, не маючи права поєднувати депутатство з посадою в органах місцевого самоврядування, а на їх місце приходили інші.
Наступна сесія селищної ради відбудеться 24 грудня. Вона одна з найважливіших у році, адже на ній вирішуватимуть питання бюджету на наступний рік.