Вибрати За

Перевірка ФОП: чи страшно і чого чекати? СПІЛЬНО ТЕАМ організували навчальний семінар для підприємців




17 червня громадська організація СПІЛЬНО ТЕАМ разом із Романівською ДПІ провели вже другий навчальний семінар для ФОПів Романівщини.

Цього разу до Романова СПІЛЬНО ТЕАМ та начальник Романівського ДПІ Михайло Никодюк запросили податківців-ревізорів, які здійснюють фактичні та планові перевірки.

Шуляківський Олексій, головний державний інспектор відділу фактичних перевірок, а також Рашин Дмитро, начальник відділу позапланових перевірок оподаткування фізичних осіб, детально розповіли про те, як саме і в яких випадках проводяться перевірки. Нагадали, що нині діє мораторій на перевірки ФОПів, але в Кабміні уже оприлюднений проєкт постанови №89 «Про скорочення  строку дії обмеження в частині мораторію на проведення деяких видів перевірок». Зокрема за проєктом планують відновити документальні перевірки, які були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершенні, перевірки так званих ризикових груп – тобто тих, що здійснюють торгівлю фармацевтичною продукцію та надають медичні послуги, торгують побутовою та іншою технікою, ювелірними прикрасами, дорогоцінними металами, акцизними товарами, тощо. Тож ФОПи мають бути готовими, що найближчим часом перевірки можуть відновитися.

Податківці зауважили, що найперше, на що варто звернути увагу, це наявність РРО. Цьогоріч вони обов’язкові лише для вищезгаданих ризикових груп, а з наступного року – для усіх. Підкреслили, що не варто забувати видавати касові чеки при покупці, адже ревізори можуть здійснювати  контрольні закупки і відсутність чеку – це штраф. Також слідкувати за наявністю всіх накладних на товари, мокрої печатки на них і обов’язковий їх облік. Адже якщо за накладною у магазин умовно надійшло 10 товарів, у податковій системі зареєстровано продаж 5, а в магазині наявний лише 1 такий товар, це сприйматиметься як факт незареєстрованого незаконного продажу 4 товарів, що потягне за собою відповідальність. Оштрафують  ФОП і за наявність товарів, отриманих від 1 січня 2021 року, без накладних про походження.

Окремо також виділили тему продажу алкоголю та тютюнових виробів, до продажу яких ревізори ставляться найприскіпливіше.

Детально, всі виступи податківців – на відео.

Як повідомляв Твій Романів, СПІЛЬНО  ТЕАМ та Романівська ДПІ у квітні проводили семінар для ФОПів – детально розповідали про РРО, їх застосування і технічні можливості.