Вибрати За

Охочі отримати паспорт у формі книжечки витрачають кілька років на судові тяганини, – Романівський РС УДМС




1 вересня у Єдиному державному реєстрі судових рішень опубліковано ухвалу Житомирського окружного адміністративного суду щодо позову до Романівського районного сектору Управління міграційної служби України в Житомирській області про визнання протиправною відмову у видачі 16-річній дитині паспорта у формі книжечки. Суд прийняв позовну заяву, розгляд відбудеться пізніше.

У Романівському секторі управління ДМС Твій Романів прокоментували, що охочих отримати паспорт у вигляді книжечки після остаточного переходу на видачу ID-карток громадянам України, вистачає. Щоправда таки отримали такий паспорт на разі лише двоє громадян Романівщини.

Як зауважили у Романівському РС УДМС, переважна більшість охочих отримати книжечку-паспорт, а не ID-картку, керуються релігійними переконаннями. Проте це питання вирішити на разі може лише суд, а не сектор УДМС, так як з листопада 2016 сектор не має права видавати паспорт у вигляді книжечки.

За майже 5 років домогтися отримати паспорт-книжечку вдалося лише двом жителям громади, іншим – або відмовив суд, або ж самі позивачі передумали і все-таки зробили ID-картку.

У секторі ДМС зауважують, що аби отримати паспорт у вигляді книжечки, потрібно бути готовим витратити чимало часу і коштів. Адже справу розглядає лише суд, розгляд може тривати впродовж місяців, а інколи року-двох-трьох. Справи такого типу розглядають лише окружні суди, які знаходяться в обласних центрах, тобто позивачу треба ще добиратися на засідання. Варто врахувати оплату судових зборів і оплати праці адвокатів. Коли ж позивач отримує на руки рішення таки видати паспорт-книжечку, процес сильно не пришвидшується. Адже бланків такого паспорта вже давно не виготовляють і їх немає в наявності. Сектор ДМС пише відповідні листи і, по суті, оформлює спецзамовлення. Загалом вся процедура отримання такого паспорта затягується на кілька років і весь цей час дитина не має документу.

Крім того дитина з паспортом-книжечкою згодом інколи стикається з тим, що документ викликає підозри у представників офіційних установ. Адже таких нових документів зразка 1994 року в Україні видають одиниці і їх власники витрачають час на очікування підтвердження дійсності документу.

Юрій Бондар, очільник Романівського РС УДМС, зауважує, що ID-картка значно надійніша за паспорт-книжечку, вона має вигляд пластикової картки з чіпом, на якому зберігаються біометричні дані власника, зокрема, цифрова фотографія, підпис та відбитки пальців. Тобто ніхто, крім власника ID-картки,  не зможе нею скористатися.

На ID-картці є вся необхідна інформація про людину: назва держави, П.І.Б. українською мовою та латинською транслітерацією, стать, дата народження, місце народження, відцифроване зображення обличчя та підпис власника картки, номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, ідентифікаційний код, номер ID-картки, дата видачі та закінчення терміну дії, а також код уповноваженого органу на видачу документа.

ID-картку виготовляють у міграційній службі всього за 20 робочих днів.