Вибрати За

На виконкомі Романівської селищної ради розглянули питання дошкільної освіти, податків та благоустрою пам’ятників




24 червня відбулося засідання виконавчого комітету Романівської селищної ради.

Члени виконавчого комітету розглянули питання, які підняла Служба у справах дітей, попередньо розглянули і передали на розгляд депутатів проєкт рішення «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Романівської селищної ради» (сам проєкт можна знайти, натиснувши тут), питання зі сфери ЖКГ.

Члени виконкому визначили підприємства і установи, які будуть відповідальні за благоустрій пам’ятників, пам’ятних знаків, обелісків, меморіалів на території громади. Зокрема Романівська селищна рада має доглядати Меморіальний комплекс Слави, братську могилу жертв фашизму (урочище «Стара цегельня»), братські могили жертв фашизму (Урочище «Пісковня» – північна околиця лісопарку), пам’ятник радянським воїнам на кладовищі, пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій тоталітарного режиму, пам’ятник Борцям за Волю України, пам’ятник на честь 2000-річчя Різдва Хрестового (Хрест на розі вул. Шевченка і Графа Ілінського). ОЗЗСО «Романівська гімназія» має доглядати пам’ятник Т. Шевченку, пам’ятник на честь 70-річчя школи. Романівська мистецька школа наглядатиме за благоустроєм  пам’ятного знаку ліквідаторам аварії ЧАЕС, Будинок дитячої творчості – за пам’ятником землякам, які загинули в Афганській війні, Романівська бібліотека для дорослих – за пам’ятником загиблим партизанам, підпільникам і активістам району, ТОВ «Вівад-09» – за братською могилою радянських воїнів (вул. Заводська), Романівський психоневрологічний інтернат – за братською могилою радянських воїнів (вул. Міжгірна). Старости старостинських округів відповідальні за благоустрій пам’ятників, пам’ятних знаків, обелісків, тощо на території округів. Старости розподілять обов’язки догляду за пам’ятниками на своїх територіях між місцевими організаціями і закладами.

На засіданні слухали питання забезпечення якісною дошкільною освітою громадян Романівської громади. У своєму виступі Оксана Гаврилова, начальниця відділу освіти зазначила, що реальна кількість дошкільнят, які дійсно відвідують садочки і які є в списках подекуди різниться вдвічі чи втричі. Це легко відслідковується по витратах на харчування.  Діти місяцями не відвідують заклад, а в сільській місцевості є установи, де на утримання однієї дитини в садочку витрачається понад 60 тис. грн. Тож постає питання якісного використання фінансових ресурсів відповідно до реальних потреб. В першу чергу садочки нині мають подбати про відвідуваність закладів: якщо дитина систематично не ходить до садочка – її місце має зайняти інша, яка має реальну постійну потребу у перебуванні у закладі. Якщо значна частина діток відвідує садочок лише в першій половині дня – має бути створена група короткочасного перебування і відповідно буде забезпечена потреба у догляді дітей, і зекономлені кошти. Можливо варто змінити графіки роботи чи організувати підвіз дошкільнят (наприклад з Великої Козари до Романова, тощо). Загалом, заклади дошкільної освіти Романівської громади мають можливість уникнути реформування, реорганізацій та закриття, якщо налагодять якісно організацію роботи закладу, поліпшать співпрацю з батьками, сприятимуть активному відвідуванню закладів і раціональному використанню коштів. Нині ж члени виконкому взяли інформацію до відома, дали доручення керівникам закладів та відділу освіти, в подальшому питання розглядатиметься депутатами селищної ради.

Члени виконкому також розглянули ряд звернень, зокрема дозволили закладам Каприз та Пасаж у Романові та кафе у Химричі працювати до 3 ранку. У Романові надали дозвіл на відкриття дитячої кімнати, а у Великій Козарі – на облаштування скверику в центрі села.