Вибрати За

Нардеп, якого звинувачують в одержанні 558 тис. грн хабаря, хотів повернути 50 тисяч застави

Адвокат Лариса Криворучко, яка діє в інтересах народного депутата від Житомирської області Сергія Кузьміних, подала клопотання про повернення застави у розмірі 49 тис. 620 грн, але суд відмовив.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 29 липня 2022 року, яка була оприлюднена 4 серпня.




«Доказів того, що запобіжний захід у вигляді застави щодо підозрюваного ОСОБА_1, припинив свою дію, слідчому судді не надано, отже, відсутні підстави для задоволення клопотання адвоката Криворучко Л.С., яка діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_1. Закінчення строку дії покладених на підозрюваного слідчим суддею обов`язків не припиняє дію основного запобіжного заходу (яким в даному випадку є застава) і не являється підставою або умовою повернення визначеної в ухвалі про застосування запобіжного заходу і внесеної застави. Відтак, доводи адвоката про те, що зі спливом строку дії обов`язків, визначених ухвалою слідчого судді та передбачених ст. 194 КПК України, не може продовжувати діяти запобіжний захід у вигляді застави, не ґрунтуються на законі», – зазначається в ухвалі.

Ухвала набрала законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Скріншот з ухвали Вищого конституційного суду

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд 19 травня 2022 року обрав запобіжний захід нардепу від Житомирської області Сергію Кузьміних: призначили заставу в розмірі 49,6 тис. грн, хоча прокурор клопотав про тримання під вартою строком на 60 дію. Зараз прокурор та адвокати нардепа оскаржують це рішення в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

Тим часом НАБУ і САП завершили розслідування за підозрою нардепа-мажоритарника від Житомирської області Сергія Кузьміних у одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди і 15 липня 2022 року стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення перед скерування до суду. Дії особи кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом).

Матеріал з сайту Житомир.інфо