Вибрати За

З 1 квітня на водоймах Романівщини починається нерестова заборона на вилов риби




На території Житомирської області з 1 квітня розпочинається нерестова заборона.

Нерест – особливий та надзвичайно важливий період у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження. З метою охорони, збереження та створення сприятливих умов для природного відтворення водних біоресурсів з першого квітня 2021 року встановлюється весняно-літня нерестова заборона. Управлінням Держрибагентства у Житомирській області видано наказ від 23.03.2021 № 9-у «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2021 році».

Відповідно до наказу забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:
– у річках та їх кореневих водах – з 1 квітня по 20 травня включно;
– на водосховищах – з 1 квітня по 10 червня включно;
– у придаткових водоймах (протоки, ставки, озера тощо) – з 1 квітня по 30 червня включно.

У цей період забороняється пересування будь-яких плавзасобів, проведення змагань з рибальства, різкі коливання рівня води (для суб’єктів господарювання), здійснення підводного полювання, проведення гідромеханізованих, днопоглиблювальних, вибухових та інших робіт.

Дозволяється любительський і спортивний лов риби з берега в межах населених пунктів, розташованих на берегах водойм, за межами місць нересту однією поплавковою або донною вудками з одним гачком або спінінгом.

Нагадуємо, на території Житомирської області триває заборона на вилов річкових раків. Терміни заборони: з 5 грудня 2020 року по 30 червня 2021 року.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність – штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад, судака – 510 грн, сома — 425 грн, щуки — 340 грн, сазана (коропа) — 306 грн, білого амура — 255 грн, товстолобика — 255 грн, плітки — 85 грн, краснопірки — 68 грн, карася – 17 грн тощо.

У разі нанесення правопорушником значних збитків рибному господарству – передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 КК України. Санкція статті передбачає накладання штрафу у розмірі до 3 400 грн або позбавлення волі строком до трьох років.

Якщо Ви стали свідком порушення правил рибальства чи збуту водних біоресурсів – прохання повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля Житомирщини: (067) 414 60 74.