Вибрати За

Зимова риболовля за новими правилами: що потрібно знати

Цьогорічна зимова риболовля не є класичною для рибалок. Далеко не на всіх водоймах можна рибалити, а місцями навіть наближатися до них – небезпечно. Власна безпека – це першочергове про що має думати рибалка, плануючи риболовлю.

Не варто забувати також і про нові Правила рибальства, які набрали чинності в кінці минулого року. Так, актуальна для рибалок інформація про зимову риболовлю опублікована на січневій сторінці календаря Держрибагентства https://bit.ly/3HrG0Cj

Відповідно до нових Правил риболовля у зимовий період дозволяється за межами зимувальних ям зимовими вудками та жерлицями всіх видів з криги та, у разі відсутності льодового покриву, нахлистовими, донними, поплавковими вудками та спінінгами всіх видів з використанням штучної або природної принади, загальна кількість гачків на яких не повинна перевищувати 7 одиниць на одного рибалку. Крім того, необхідно пам’ятати, що в осінньо-зимовий період (від льодоставу до скресання криги) забороняється використання знарядь лову, оснащених гачками, відстань у яких від цівки до кінчика жала перевищує 10 мм, а також забороняється використання протягом усього року одинарних з’єднаних між собою, подвійних і потрійних гачків без блешні, природної або штучної принади.

Водночас до відмінностей нових Правил також можна віднести збільшення добової норми вилову риби, що становить 3 кг, на одну особину, розмір якої перевищує мінімально дозволені для вилову розміри. Наприклад, виловивши 3 кг риби та спіймавши ще одну рибину, рибалка-любитель тепер не зобов’язаний відпускати її, а може залишити в загальному улові.

Крім того, знято обмеження на добову норму вилову деяких малоцінних та інвазивних видів водних біоресурсів (карликовий (американський) сом, ротань-головешка, сонячний окунь, рапана тощо). Також у нових Правилах дозволено вилов усіх видів водних біоресурсів, крім тих, що занесені до Червоної книги України, переліків регіонально рідкісних видів, що охороняються, та інших міжнародних природоохоронних списків.

Дія нових Правил розповсюджена на об’єкти природно-заповідного фонду, де така діяльність не суперечить режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду, що додатково розширює можливості рибалок-любителів.

Також збільшено з 5 до 7 дозволену кількість гачків. Це дає можливість рибалкам-любителям встановлювати, наприклад, більшу кількість кружків у період відкритої води та жерлиць під час здійснення підльодного лову.

Водночас збільшено дозволену кількість гачків з 1 до 2 при вилові водних біоресурсів з берега за межами нерестовищ у період весняно-літньої нерестової заборони. Необхідно зауважити, що, не дивлячись на збільшення дозволеної кількості гачків, вилов риби та інших водних біоресурсів може здійснюватися виключно у межах добової норми.

Певних змін також зазнали місця та ділянки, де, відповідно до попередніх Правил, здійснення любительського і спортивного рибальства було заборонено. Зокрема, вилов риби було дозволено у затоці «Галерна» Канівського водосховища у межах м. Києва та у гирлах річок, що впадають у Дністровське водосховище.

Також було зменшено заборонені для рибальства ділянки у нижніх б’єфах ГЕС дніпровських водосховищ з 10 та 5 км до 2 км.

Водночас, на відміну від попередніх Правил, новими Правилами дозволено використовувати всі види водних біоресурсів в якості живої принади (живця), окрім видів, вилов яких заборонено. Така норма покликана зменшити непорозуміння при використанні у якості живця, наприклад, плітки або сріблястого карася, що, фактично, було заборонено попередніми Правилами.

Рибалки, дбайте про власну безпеку та безпеку оточуючих і не забувайте дотримуватися нових Правил рибальства.

Житомирський рибоохоронний патруль