Вибрати За

За фактом руйнування греблі на Виспі у Романові розпочато кримінальне провадження

Чуднівською окружною прокуратурою під час моніторингу публікацій в засобах масової інформації встановлено факт руйнування гідротехнічної споруди – дамби в урочищі Виспа в смт Романів Житомирської області, що призвело до виснаження водного джерела та створило небезпеку для довкілля.

За порушення правил охорони вод (водних об’єктів), якщо це спричинило виснаження водних джерел і створило небезпеки для довкілля, передбачено кримінальну відповідальність за ст.242 КК України.

У зв’язку з цим, за вказаним фактом Чуднівською окружною прокуратурою 05.04.2023 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження, досудове розслідування у якому доручено слідчим слідчого відділення відділення поліції №5 Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області.




Стаття 242 КК України передбачає відповідальність у виді штрафу від 17 до 85 тис. грн., позбавлення права обіймати посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, обмеження волі на той самий строк, а у випадку, якщо кримінальне правопорушення призвело до загибелі або захворювання людей, масової загибелі об’єктів тваринного і рослинного світу або спричинило інші тяжкі наслідки, винуватцю може бути призначено покарання до 5 років позбавлення волі.

Примітка: відповідно до статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Матеріал Чуднівської окружної прокуратури