Вибрати За

Екскурсія на Вівад-09: Житомир.info відзняли відео-ролик про найбільше підприємство Романівщини

Житомирський сайт Житомир.info оприлюднив відео-ролик про найбільше й найпотужніше підприємство Романівщини – Вівад-09.

Елітний дубовий паркет, який вже встиг підкорити світові ринки, виготовляють у Житомирській області. Упродовж 10 років компанія «Вівад 09» інвестує у виробництво, нарощуючи потужності. Нині вироблена тут продукція експортується у 12 країн світу. Генеральний директор компаній зізнається, не зважаючи на високі європейські вимоги та стандарти він завжди працював над тим, аби якість української продукції оцінили у світі.

«По-різному було. Я не можу сказати, що все було дуже безхмарно. Звичайно, було важко, були труднощі. У Європі свого товару вистачає, і звичайно, що Європа або будь-яка країна світу прожила б без продукції з України. І Україна, можливо, дуже у короткий термін прийде до того, що нічого у вигляді сировини не буде продаватися – все буде продаватися тільки у готових товарах», – розповідає генеральний директор компанії «Вівад 09» Ігор Ходак.

Отже, як нескладно здогадатися, усе виробництво тут починається з дуба. Ретельно відібрану деревину підприємство купує на аукціонах. Далі у трьох деревообробних цехах її розпилюють на дошки, видаляючи технічні недоліки. Заготовки проходять повітряну просушку протягом 2-3 місяців. Згодом їх направляють у цех примусового сушіння деревини і лише через 2 тижні з підготовленої деревини виробляють ламель, яка є основою для виготовлення трьохшарової дошки

«У цьому цеху переробляється 80% паркетної дошки, яку ми перероблюємо у наших переробних цехах. Це цех по виготовленню ламелі, який є нашою гордістю і нашим майбутнім. Ми сподіваємося, що через три роки після 120 млн грн інвестицій, цей цех стане фабрикою по виробництву тришарового покриття», – розповідає Ігор Ходак.

Якість тут понад усе. Ламель виготовляється на високоточному обладнанні, вартість якого вимірюється сотнями мільйонів гривень і ретельно перевіряється  висококваліфікованими фахівцями.

Загалом на підприємстві працює більш як півтисячі людей. Працівників із Романівки та навколишніх сіл щоденно доставляють шістьма автобусами.

«Ми добираємося автобусом, Нас возять. Вранці о 6 годині ми виїжджаємо з Мирополя, в 7 починаємо працювати, перевіряємо якість ламелі, яка виготовляється тут, щоб не було ніяких сколів, щоб була якісна ламель. Працювати тут подобається. Я вже 5-й рік. Я із задоволенням їду до праці», – розповідає працівниця Зоя Нестерук.

Щоб сформувати злагоджений колектив, який працює на спільний результат, засновнику компанії довелося докласти чимало зусиль.

«Щоб з працівника сільського господарства відбувся працівник виробництва, це дуже складний процес. Спочатку я навчався, а потім навчав людей. Фахівців з деревообробки у нас жодного нема. Це все з того, що ми по крупинці збирали, всі ті технології, щоб наші продукти були конкурентними», – розповідає Ігор Ходак.

На підприємстві з великою повагою ставляться до дуба – дерева, яке уособлює силу та міць. Тож цикл виробництва тут налагоджений таким чином, аби усе, що найменшого шматочка приносило користь людині. З шматочків деревини, які раніше просто спалювали тут виготовляють два види паркету – індустріальний та мозаїчний.

Але і це ще не все. Суть безвідходного виробництва у компанії «Вівад 09» полягає в тому, що практично уся деревина, яка відбраковується під час виробництва паркету, переробляються у паливний брикет. Щомісяця підприємство виробляє більше тисячі тон такої продукції, 90% якої теж експортуються за межі України.

«Це є екологічний продукт і відходів від нього дуже мало. То ми так само, як і нашу готову продукцію, експортуємо його у 9 країн світу і наші об’єми виробництва викупаються буквально наперед», – говорить генеральний директор.

Лише у 2016 році компанія «Вівад 09» сплатила 15 мільйонів гривень податків, і впродовж 5 років є бюджетоутворюючим підприємством Романівського району.

Ставши одним з найбільших підприємств з переробки дуба в Україні, підприємство не збирається збавляти темпи, досягаючи нових вершин.

Житомир.info