Вибрати За

Всесвітня організація з охорони здоров’я оголосила про закінчення пандемії COVID-19

Всесвітня організація з охорони здоров’я оголосила про закінчення пандемії COVID-19.

Про це 5 травня заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус під час брифінгу.

Він також оголосив про припинення роботи надзвичайного комітету ВООЗ.




За його словами, 4 травня Комітет з надзвичайних ситуацій зібрався уп’ятнадцяте і рекомендував оголосити про припинення надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.

«Я прийняв цю пораду. Тому, з великою надією я оголошую кінець COVID-19 як глобальної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоров’я», — сказав Гебреєсус.

За його словами, вже понад рік пандемія має низхідну тенденцію.

«Імунітет населення зростає завдяки вакцинації та інфекції, знижується смертність і послаблюється тиск на системи охорони здоров’я. Ця тенденція дозволила більшості країн повернутися до життя, яке ми знали до COVID-19», — сказав голова ВООЗ.

Водночас Гебреєсус зазначив, що це не означає, що коронавірус більше не становить глобальної загрози здоров’ю.

«Цей вірус залишається. Він все ще вбиває і все ще змінюється. Залишається ризик появи нових штамів, які викликають нові сплески захворювань і смертей. Минулого тижня COVID-19 забирав життя кожні три хвилини – і це лише ті смерті, про які ми знаємо», — сказав він.

Голова ВООЗ зазначив, що за три роки організація повідомила про майже 7 мільйонів смертей, але їхня кількість у кілька разів більша – щонайменше 20 мільйонів.

Житомир.info