Романівські фахівці Держпродспоживслужби нагадують про небезпеку отруєння бджіл через обробіток полів

На території Романівського району – багато громадян, що займаються бджільництвом.
За даними Романівського районного управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Житомирській області станом на 01.04.2018 року на Романівщині нараховується близько 2400 бджолосімей
Тому фахівці Держпродспоживслужби нагадують про небезпеку отруєння бджіл, тому що внаслідок обробки полів можуть гинути робочі бджоли, погано почуватися люди.
Що ж робити, коли фермер, окрім шкідників на полях, труїть усе навколо?
– Є дві складові, на які звертають найбільшу увагу при внесенні агрохімікатів на поля – це санітарно-гігієнічні вимоги і безпека людей. Проведення обробок регламентується законодавством і відповідними державними санітарними правилами. Вони єдині для всіх. Порушники цього закону і норм мають пам’ятати про цивільно-правову, адміністративну і навіть кримінальну відповідальність. Санітарними правилами чітко визначені вимоги до фермерів, які проводять обприскування полів.
Найбільш небезпечною групою, що викликають порушення травлення у бджіл, а інколи і загибель всіх сімей на пасіці є інсектициди, доведено що приблизно в 95% випадках, а гербіциди в 4% випадках і 1% приходиться на інші групи пестицидів.
– Обробіток угідь проводиться у період вегетації рослин, найчастіше влітку, але в інші пори року – навесні, восени вносять пестициди і агрохімікати. Перш за все, замовник хімобробітку земель за три доби до їх початку має проінформувати населення через засоби масової інформації про місце й термін проведення обробок, попередити сільраду.
– Заборонено обробляти сади і поля у період цвітіння культур. Якщо пестициди вносяться авіаційним способом, робити це можна тільки у ранкові та вечірні години, у жодному випадку не в сонячний день! Заборонено розпорошувати хімікати ближче, ніж за п’ять кілометрів від постійного перебування пасік, за два кілометри від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за один кілометр від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.
Аби не завдати шкоди бджолам, фермери також зобов’язані попередити пасічників про запланований хімобробіток, аби ті закрили вулики і не випускали комах.
Все ж на практиці трапляється часто, що бджоли труяться хімікатами. Що у такому випадку мусить робити власник? Треба з заявою звернутись до органів місцевого самоврядування, або в територіальні органи Держпродспоживслужби, для відповідного обстеження та складання актів та супровідних, щодо цього.
Власнику бджіл треба знати, хто обробляв поля, чи попереджали про обприскування сільську раду і населення, чи повідомлялося про намір у газетах, пасіка повинна бути зареєстрована в органах місцевого самоврядування та мати ветеринарно-санітарний паспорт з відповідними дослідженнями, аби потім у судовому порядку відшкодувати завдані збитки.
Якщо внаслідок обробітку полів потруїлися бджоли, при отриманні позитивних результатів в результаті лабораторних досліджень, тоді збитки відшкодовуються у судовому порядку.
У випадку, коли обробіток полів хімікатами проводився неподалік населеного пункту і люди відчули внаслідок цього погіршення самопочуття, запаморочення, задуху – перш за все слід вжити найнеобхідніших заходів першої допомоги – вмити обличчя і відкриті ділянки тіла, на які могла потрапити отрута, змінити одяг, випити доволі води і негайно звертатися до лікаря.
Романівське районне управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Житомирській області