Вибрати За

Як отримати звання “Мати-героїня”, – розповідають фахівці управління соцзахисту Романівської РДА

У Романівському районі проживає 220 матерів-героїнь. За період 2019-2020 років почесне звання України «Мати-героїня» було присвоєно двом матерям-жителькам нашого району, щодо 4 матерів підготовлено та подано документи на присвоєння звання, які на даний час знаходяться на розгляді.

Про це повідомляє управління праці та соціального захисту населення Романівської РДА

Почесне звання України “Мати-героїня” присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених в установленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей в сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Насамперед особлива увага звертається на духовні, моральні якості осіб, які представляються до присвоєння почесного звання, також конкретні заслуги матері у справі виховання дітей, її авторитет. Важливу роль відіграє позитивний імідж сім’ї в громаді, тощо. Враховується при цьому чи притягувалися до кримінальної, адміністративної чи дисциплінарної відповідальності діти зазначеної особи, їх поведінка у громаді, а також їх ставлення до праці, наявність освіти, участь у громадському житті.

Багатодітні матері, діти яких були засуджені умовно або знаходилися в місцях позбавлення волі, виховувалися в інтернатних закладах чи знаходилися під опікою, не мають підстав для порушення клопотання щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»

Згідно з порядком представлення до почесних звань висунення кандидатур до присвоєння здійснюється за місцем роботи кандидатки, у трудових колективах установ, організацій, підприємств. Тут проводяться загальні збори, на яких обговорюється кандидатура, затверджується нагородний лист з характеристикою на багатодітну матір та складається протокол засідання.

Якщо жінка не працює, висунення кандидатури може проводити сільська або селищна рада.

До розгляду питання про нагородження почесним званням України „Мати-героїня”, багатодітним матерям необхідно звернутися за місцем роботи (для працюючих) чи до сільської, селищної рада із заявою. Багатодітній матері необхідно також подати такі документи (у трьох екземплярах):

  • копія паспорта матері (1, 2, 10 та 11 сторінки)
  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • якщо дитина померла, копія свідоцтва про смерть (із вказаною причиною смерті);
  • довідка про склад сім’ї (підписана керівником та скріплена печаткою);
  • характеристики дітей із останнього місця навчання, якщо діти дорослі, то з місця роботи;
  • копія свідоцтва про медаль материнства (якщо є);
  • копія трудової книжки матері.

На основі всіх цих зібраних документів органами місцевого самоврядування або трудовими колективами складається нагородний лист. У ньому обов’язково повинна міститися інформація про заслуги матері у вихованні дітей, а також відомості про кожну дитину. Після розгляду кандидатури, збори колективу чи сільська, селищна рада приймають рішення про підтримку кандидатури на висунення за здобуття почесного звання „Мати-героїня” чи відмову. У останньому випадку негативна відповідь повинна бути вмотивована. Після цього документи в 3-х примірниках (клопотання про присвоєння почесного звання України „Мати-героїня” на ім’я голови районної державної адміністрації, нагородний лист встановленого зразка, рішення сесії сільської, селищної ради чи зборів трудового колективу про порушення клопотання перед райдержадміністрацією про присвоєння звання „Мати-героїня” (витяг з протоколу) та копії документів, наданих багатодітною матір’ю, подаються до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації. Підтримані і розглянуті в райдержадміністрації документи направляються до департаменту праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації. Після розгляду нагородні матеріали надсилаються до Міністерства соціальної політики України. Схвалені Міністерством нагородні документи надсилаються до Адміністрації Президента України.

З усіх питань, пов’язаних з присвоєнням почесного звання України «Мати-героїня» можна звертатися до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації за номерами телефонів – 2-30-93, 096-21-73-305