Вибрати За

У фінансовому управлінні Романівської громади розповіли про стан місцевого бюджету, брак коштів та можливість дефолту

Бюджет Романівської громади зараз відповідає запланованим показникам, проте «втримувати планку» складно, адже щодень умови змінюються, з’являються нові потреби, а можливостей фінансувати меншає.

Про це Твій Романів повідомила Наталія Горобець, очільниця фінансового управління Романівської громади.

Бюджет Романівської громади становить 163 млн. грн. на рік. На стадії формування половину цих коштів становили місцеві надходження, а половину – державні трансферти. З початком нового етапу війни ситуація змінилася: держава свою частку зменшила (що зрозуміло, адже перш за все нині фінансується оборона), а громада за рахунок перевиконань бюджету покриває цю недостачу.




«Ми виконуємо план завдяки тому, що у нас є постійні надходження. Під час війни не зупинилося найбільше в громаді підприємство Вівад 09, а податки саме цього закладу становлять левову частину надходжень. Нам повертається 18% ПДФО із заробіних плат бюджетної сфери, що також є формуючим елементом нашої казни. Дякуємо й усім, навіть дуже дрібним підприємцям, які в цей складний час працюють і сплачують податки – кожна копійка наповнює фінансовий ресурс, що дозволяє нам перш за все утримувати соціальну сферу, виплачувати зарплати працівникам у всіх галузях, сплачувати за енергопостачання, опалення, тощо», – зазначила Наталія Горобець.

Проте грошей всеодно не вистачає. Точну суму вказати не можливо, проте за офіційними зверненнями установ і громадян на вирішення їх проблем потрібно загалом понад 23 млн. грн. Перш за все невдовзі опалювальний сезон і потрібні гроші на енергоносії, закупівлю дров. Також свої потреби у фінансуванні висловлюють заклади первинної медицини (на обладнання, підвищення кваліфікації працівників, ремонти), заклади освіти (завершення облаштування укриттів, поточні ремонти, тощо), РКП «Сервіс» просить відшкодовувати різницю в тарифах, адже люди сплачують меншу ціну, ніж послуга вартує насправді, також потрібні кошти для обладнання на ЦНАП та допомога рятувальникам на паливно-мастильні матеріали.

Загалом Наталія Аркадіївна виокремлює три головні сфери, над пошуком фінансуванням яких нині працює вся селищна рада, так як необхідних коштів немає, це:

  • опалювальний сезон (заклади нині вже облаштовують вузли обліку газу, аби уникнути минулорічних помилок і вчасно почати опалювальний сезон; але є проблема в переліміті використаних комунальних послуг, адже в закладах освіти живуть переселенці й споживання газу та електроносіїв врази більше запланованих, тож фінансування треба збільшувати);
  • благоустрій (взимку завершився тендер на придбання трактора з різноманітними насадками для прибирання, чищення снігу, який ось-ось мав надійти в Романівську громаду, проте через новий етап війни від покупки відмовилися, а гроші спрямували на інші цілі; крім того держава нині обмежила фінансування багатьох статей витрат, тож навіть на екстрений і аварійний ремонт дороги потрібно брати дозвіл у військової адміністрації);
  • утримання закладів бюджетної сфери (перш за все це питання облаштування укриттів).

«Проблеми дійсно є. Але керівництво громади, зокрема в.о.голови Юрій Чумаченко, заступники та керівники управлінь і відділень, депутати селищної ради вишуковують всі можливі способи усунути ці проблеми, багато в чому нам це вдається, багато в чому ще потрібен час. Інколи рішення дуже складні і непопулярні. Але наше завдання утримати громаду в цей непростий час», – зауважила Наталія Горобець.

Наталія Аркадіївна зауважує, що селищна рада не забуває про підтримку військових. Представники місцевого РТЦК та СП звернулися до Ігоря Ходака та Юрія Чумаченка з проханням про виділення фінансування на потреби бійців. Тож окрім персональної особистої фінансової допомоги Романівська селищна рада двічі перераховувала романівським бійцям по 300 000 грн.

Щодо теми дефолту, яка нині активно обговорюється в Україні, Наталія Горобець теж висловила свою думку:

«Дефолт оголошують тоді, коли країна не може розрахуватися зі своїми боргами вчасно і в повному обсязі. Дефолт не дорівнює банкрутство. Для пересічного жителя дефолт означатиме високий рівень інфляції, зростання цін, проте зарплатня залишатиметься на такому ж рівні. Дефолт – це перш за все втрата соціальних гарантій. Проте, як фінансист, можу сказати, що Україна може уникнути дефолту, адже наша країна має гарну кредитну історію, тож може отримати позику у Міжнародному валютному фонді для покриття старих кредитів і проблема тимчасово вирішиться», – зауважила Наталія Горобець.