Вибрати За

У оприлюдненій карті майбутніх 4 районів області нинішній Романівський район буде в складі Житомирського

Міністерство розвитку громад і територій України направило на погодження до центральних органів виконавчої влади, облдержадміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування проєкт формату майбутніх районів – їхню кількість та склад по кожній області і АР Крим.

Зокрема, на Житомирщині передбачено створення чотирьох районів – Житомирського, Бердичівського, Новоград-Волинського та Коростенського. Усього в Україні планується сформувати 119 районів та 10 районів АР Крим.

Як повідомляється на сайті Децентралізація з посиланням на Мінрегіон, карти майбутніх районів підготовлені на основі пропозицій облдержадміністрацій та тривалих консультацій з асоціаціями і експертним середовищем.

У Мінрегіоні наголошують, що це є в своїй сукупності лише першим проєктним документом, який ще зазнає змін у ході погоджень та попередніх обговорень на рівні Уряду, перед його схваленням.

  • «Мінрегіон спрямував на погодження проєкт постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Цей проект не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоби в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема – формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади», – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Пропозицій щодо майбутніх районів було по декілька варіантів, як від експертів, так і від облдержадміністрацій. Всі вони цього і минулого року пройшли широке обговорення. Відповідно до доручення КМУ, обласні державні адміністрації надали свої пропозиції, виходячи з «Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня».  

Усього наразі в Україні 490 районів. Із упровадженням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, 26 районів повністю покриті об’єднаними громадами, на рівень яких перейшли майже всі повноваження райдержадміністрацій та районних рад. Території 164 районів покриті ОТГ від 50% до 99%. Це означає, що РДА цих районів здійснюють свої повноваження на менше половині їх території. І лише на території 75 районів (16%) не утворено жодної ОТГ. Фактично, інститут РДА повноцінно функціонує лише на території 75 районів.

У Мінрегіоні звертають увагу на те, що райони є штучними утвореннями для організації на їх території, в першу чергу, державної виконавчої влади, і ключовим тут є максимальна ефективність з мінімальними затратами на її утримання. Послуги, які раніше громадяни отримували в райцентрах, надаватимуться на найближчому до людей рівні – рівні громад, як це сьогодні вже відбувається в об’єднаних громадах, у Центрах надання адміністративних послуг.

Переглянути проєкти карт майбутніх районів кожної області та АР Крим можна на сайті Децентралізація.

Пресслужба обласної ради