Вибрати За

Романівські поліцейські нагадують: за посів та вирощування маку і конопель можна отримати штраф і навіть позбавлення волі




Романівські поліцейські нагадують – незаконний посів та вирощування маку і конопель тягнуть за собою відповідальність.

За інформацією сектору поліцейської діяльності №1 на Романівщині минулоріч 4 осіб несли кримінальну відповідальність за статтею 310 – незаконний посів маку та конопель. Ще один житель села на Романівщині поніс адміністративну відповідальність за те, що не вжив заходів зі знищення дикорослих рослин на своїй земельній ділянці.

На сьогодні законодавством за незаконний посів та вирощування снодійного маку та конопель передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Згідно зі статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, ці дії караються накладенням штрафу у розмірі від 306 до 1 тис. 700 гривень.

Незаконний посів маку чи конопель карається, згідно зі ст. 310 КК України, штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців чи обмеженням волі строком до 3 років.

А якщо кількість вирощених рослин маку чи конопель перевищує 500 рослин, неминуче позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Дехто з громадян зберігає в себе висушені частки конопель або маку, що залишилось після вирощування зернят з коробочок, а це також серйозне кримінальне правопорушення.

Зберігання наркотичних засобів навіть без мети збуту тягне за собою обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років, якщо ж наркотичні засоби зберігались повторно чи у великій кількості, то особа несе покарання у вигляді позбавлення волі строком від 2 до 5 років. І найбільше покарання настає тоді, коли особа продала комусь наркотичний засіб чи просто віддала, без матеріальної винагороди (законом це також трактується, як збут наркотичних засобів), – позбавлення волі на строк від 4 до 12 років.