Вибрати За

Районна рада формує список присяжних Романівського районного суду

Романівська районна рада повідомляє, що відповідно до подання Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області від 11.11.2019 №1965/19, на виконання вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Романівська районна рада формує список присяжних  Романівського районного суду Житомирської області у кількості 15 (п’ятнадцять) осіб. 

Відповідно до ч.3 ст.31 Кримінального процесуального кодексу України кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого – судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. 

Відповідно до ч.2 ст.34 Цивільного процесуального кодексу України у випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді. 

Присяжним може бути громадянин України, який відповідно до ст. 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» досяг тридцятирічного віку, постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду і дав згоду бути присяжним.

 Не підлягають включенню до списку присяжних громадяни:

  • 1)визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
  • 2)які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
  • 3)які мають не зняту чи не погашену судимість;
  • 4)народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;
  • 5)громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
  • 6)особи, які не володіють державною мовою.

У зв’язку з вищевикладеним, просимо громадянам, які бажають бути включеними до списку присяжних, до 10 грудня (включно) 2019 року звернутися до виконавчого апарату Романівської районної ради за адресою: смт. Романів, вул.С.Лялевича, буд. №2, каб. № 103 із заявою про згоду бути присяжним Романівського районного суду Житомирської області.

До заяви додаються наступні документи:

  • – фотокопія паспорта (оригінал пред’являється особисто);
  • – довідка з місця роботи (для непрацюючих завірена фотокопія трудової книжки);
  • – медична довідка про відсутність хронічних психічних чи інших захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
  • – довідка про відсутність судимості;
  • – згода на обробку персональних даних.

Також звертаємося до трудових колективів та громадських організацій району подати свої пропозиції для формування списку присяжних Романівського районного суду Житомирської області. Протокол зборів та кандидатури громадян, що претендують на включення до списку присяжних, із відповідними заявами та документами, зазначеними вище, подаються до районної ради.

Контактний номер телефону 2-20-03. 

Матеріал Романівської районної ради