Вибрати За

Представники Омбудсмана перевірили суд та поліцію на Романівщині і виявили порушення

На сайті Омбудсмана – Уповноваженої Верховної Ради України з питань прав людини – 29 січня оприлюднені результати перевірок Романівського районного суду та Романівського відділення поліції.

Результати моніторингового візиту до Романівського районного суду Житомирської області

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у північних областях Ігор Гурін, регіональний представник Уповноваженого в Житомирській області Петро Грибан та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Житомирській області Олена Коваленко в рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили візит до Романівського районного суду Житомирської області.

Під час візиту монітори перевірили доступність громадян до судочинства, умови перебування громадян у суді, тримання підсудних (засуджених) та доступність суду для осіб з інвалідністю.

Під час огляду вмісту аптечки, моніторинговою групою виявлено, що скляна колба ртутного термометра розбита, а ртуть знаходиться у його футлярі. З метою запобігання зараження парами ртуті працівників та відвідувачів до суду було невідкладно викликано працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які вилучили пошкоджений термометр та надали рекомендації щодо санітарної обробки приміщення, в якому знаходилася аптечка.

Моніторингова група звернула увагу на те, що понад три роки у суді працює лише один суддя (за штатом має бути троє суддів), що призводить до тривалого розгляду справ.

Зала судових засідань для розгляду кримінальних проваджень на першому поверсі обладнана у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження та технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції, дотримано температурний режим, достатньо природного та штучного світла. Загородження для підсудних виготовлено із спеціального захисного скла, що відповідає встановленим вимогам.

Водночас в суді відсутні кімнати для конфіденційного спілкування адвоката з підсудним, для свідків, для вивчення справ громадянами, у т.ч. підсудними, а також нарадчі кімнати суддів.

Незважаючи на те, що на кожну залу судового засідання для розгляду кримінальних справ має бути передбачено не менше 3 камер для підсудних, в суді є лише дві такі камери, що розташовані на першому поверсі, що не повною мірою забезпечує роздільне розміщення чоловіків і жінок, дорослих та неповнолітніх, інших осіб відповідно до вимог статті 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» та статті 88 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області.

Результати моніторингового візиту до Романівського відділення поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в північних областях Ігор Гурін спільно з регіональним представником Уповноваженого в Житомирській області Петром Грибаном та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Житомирській області Оленою Коваленко здійснили в рамках реалізації національного превентивного механізму візит до Романівського відділення поліції Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП в Житомирській області.

Насамперед монітори звернула увагу на те, що громадяни з обмеженими можливостями, зокрема користувачі візка, через невідповідність пандусів державним стандартам, не мають можливості без сторонньої допомоги потрапити до приміщення поліції. Окрім цього, на час моніторингу кнопка виклику персоналу для осіб з інвалідністю була несправна.

Під час візиту з’ясовано, що службовими особами, відповідальними за перебування затриманих у відділенні поліції призначено слідчих, що прямо суперечить приписам частини другої статті 212 Кримінального процесуального кодексу України.

Водночас згаданими службовими особами не виконуються вимоги, передбачені частиною третьою статті 212, частиною п’ятою статті 213 КПК України та розділом Х Положення про органи досудового розслідування Національної поліції України, затвердженого наказом МВС України від 06.07.2017 №570.

Через відсутність спеціальної кімнати неможливе проведення конфіденційних побачень затриманих осіб із захисниками.

У відділенні поліції відсутня також кімната для проведення слідчих дій, тому процесуальні дії із затриманими проводяться в службових кабінетах працівників поліції.

Моніторами встановлено, що умови тримання в кімнатах для затриманих неповною мірою відповідають національним та міжнародним стандартам. Так, в обох кімнатах недостатнє природне освітлення. Вікна не обладнано кватирками, що унеможливлює доступ до свіжого повітря. Перегородки кабін санвузлів не обладнані належним чином, а камери відеоспостереження встановлені таким чином, що санвузли знаходяться в їх полі огляду.

Звіт за результатами моніторингового візиту буде направлено до Головного управління Національної поліції в Житомирській області.