Вибрати За

Понад 20 куб.м. землі вивезли з укриття Романівського ліцею. Земельні роботи тривають

У Романівському ліцеї вже кілька днів тривають роботи з вивезення землі з укриття для облаштування сховища до початку нового навчального року. Землю вивозять батьки учнів, які відгукнулися на заклик відділу освіти та керівництва закладу допомогти з облаштуванням сховища. Раніше підвал ліцею був засипаний важкою землею з глиною – так боролися з постійними підтопленнями. Нині ж його планують облаштувати під укриття на час повітряних тривог.

За 5 днів роботи з приміщень вивезли понад 20 куб.метрів «глеюки», а це майже 40 тонн. Після земляних робіт плануються ремонтні роботи у приміщенні.

Батьки ж цікавляться, чи облаштують приміщення під укриття, яке буде дійсно безпечним і не стане пасткою для дітей. Адже величезний підвал, який здатен умістити 1000 осіб, має лише два виходи, немає взагалі віконець чи інших отворів назовні, немає вентиляції. У великих залах бетонні плити перекриття мають довжину 10-12 метрів і можуть не витримати обвалів зверху і завалитися, відповідно потребують додаткових опор. Тощо.




Очільниця відділу освіти Оксана Гаврилова розповіла Твій Романів, що укриття перед початком робіт оглянула комісія та будівельники, вони визначили перелік необхідних робіт, аби укриття стало безпечним. Кошторис робіт складає 1162253 грн. Завдяки батькам, які самотужки проводять земляні роботи, ціна знизилася. Проте є питання, де ж дістати кошти на всі ці роботи, адже фінансування відділу освіти дуже суттєво скоротилося, частину бюджету «перекинули» на інші статті витрат громади, жодних додаткових коштів немає. Облаштування надійного укриття – питання перш за все грошей. Відділ освіти та селищна рада нині працює над тим, аби залучити максимально можливе фінансування, шукає проєкти і гранти, а також спонсорів і меценатів.

У відділі освіти зазначають, що фінансових вливань потребує не лише Романівський ліцей №1. У громаді 4 опорні великі школи та кілька маленьких. Всі дітки потребують очного навчання, а головне безпечного. У тих, закладах, де є приміщення під укриття, також проводитиметься ремонт та облаштування.

Варто зауважити, що в Романівській громаді є сільські заклади, в яких всередині та десь поблизу взагалі немає жодного приміщення, яке б можна було облаштувати як укриття. Це Врублівська, Гордіївська, Соболівська школи. Як проходитиме навчання в них – поки питання відкрите.