Вибрати За

На громадські обговорення з приводу перейменування вулиць у Романівській громаді прийшли лише троє жителів

Уже понад місяць у Романівській громаді триває процедура перейменування вулиць, назви яких мають стосунок до росії та радянського союзу. В Україні 8 років триває війна, 2022 рік став пеклом для багатьох українців, росіяни безжально вбивають і нищать українську націю, позбавляють життя мирних жителів, бомблять населені пункти, гатять ракетами по мирних об’єктах, одночасно вбиваючи сотні людей, катують і знущаються. Тож цілком логічно, що жителі багатьох міст і сіл України нині перейменовують назви вулиць, об’єктів та населених пунктів, аби позбутися всього, що пов’язане з агресором.




Як і в багатьох населених пунктах України питання перейменування у Романівській громаді сприйнялося неоднозначно: виникло чимало суперечок, дискусій, коментарів, питань “чи на часі?”. Особливо бурхливі дискусії виникали в Інтернеті.

Що ж до обговорень в офіційному руслі – до комісії з перейменування надійшло 27 пропозицій щодо перейменування (змінити назву загалом планують для 36 вулиць). Жителі деяких вулиць колективно обрали нову назву і надали комісії листи чи протоколи, закріплені підписами. Також надходили пропозиції щодо перейменування від конкретних жителів вулиць чи груп мешканців (наприклад у Биківці жителі вулиці Гагаріна подали аж 9 пропозицій).

Також жителі вулиць зверталися з колективними зверненнями проти перейменування впринципі. Це вулиці 40-річчя Перемоги в Романівці, Жовтневої, Першотравневої та Путіліна у Романові, Путіліна у Соболівці, Гагаріна у Биківці.

На офіційне громадське обговорення щодо перейменування вулиць у Романівській громаді, яке відбулося 5 липня, прийшли лише три жителі – представники вулиць Жовтневої, Гагаріна та Путіліна у Романові. Так під час засідання представники комісії зауважили, що пропозицію залишити вулицю Жовтневою зі старою назвою передадуть на розгляд депутатам разом з іншими пропозиціями. Вулицю Гагаріна комісія рекомендує назвати на честь першого і єдиного українського космонавта Героя України Леоніда Каденюка. Комісія підтримала пропозицію від представника цієї вулиці: жителів вул. Гагаріна планують зібрати і детально з ними обговорити ситуацію, переконати у тому, що потрібно позбавлятися від всього російського й радянського і вшановувати своє Українське. Щодо вулиці Путіліна – ситуація залишається неоднозначною. 19-річний росіянин Сергій Путілін зазнав смертельних поранень під час визволення Романова у 1944 році, помер у лікарні у Соболівці, де й похований. Значна частина жителів цієї вулиці у Романові виступила проти перейменування цієї вулиці і надала відповідний лист комісії.

Всі пропозиції комісія з перейменування передасть на розгляд депутатам селищної ради; на окремих вулицях, де виникли спірні моменти, продовжуватимуть роботу щодо компромісного вирішення питання. Остаточне рішення щодо перейменування прийматимуть депутати Романівської селищної ради на сесії вкінці липня.