Вибрати За

Краєзнавчий музей отримав книги відомого уродженця Романова, письменника Казиміра Трухановського

Польський письменник, літературознавець Збігнєв Хлевінські та романівський краєзназнавець Олександр Кондратюк, завдяки ентузіастам – представникам польської громади – голові польського товариства в Житомирі Наталії Іщук та голові Романівського польського культурного товариства Ользі Мичківській, розпочали співпрацю, яка стосується збору інформації про відомого уродженця Романова, письменника Казиміра Трухановського.

Як зазначив Олександр Кондратюк, нині в Романові проживає племінник письменника Альфред Петрович Талько, який разом з дружиною Марією Михайлівною багато допомагали романівському краєзнавцю у зборі інформації про Казиміра Трухановського.

Проте, на жаль, в Романові жителі мало знають про відомого уродженця селища Казиміра Трухановського, його книг у доступі немає. Тож Олександр Кондратюк надіслав до Польщі Збігнєву Хлєвінському на його прохання свої книжки «Романів та вся Романівщина», «Історія польських поселень Житомирщини» та «Мала енциклопедія Романівщини», а натомість отримав серію книжок Казиміра Трухановського, серед яких книги перекладені на десятки мов «Дзвони пекла», «Тотенхорн», «Млини Божі» та інші. Після дотримання всіх карантинних заходів,  1 квітня краєзнавець передав книги до Краєзнавчого музею Романівщини.

Збігнєв Хлєвінські

Збігнєв Хлєвінські нині пише вже четверту книгу про Казиміра Трухановського. Він запропонував Олександру Кондратюку написати розділ до його книги.

Хто такий Казимір Трухановський? Далі вам пропонуємо матеріал краєзнавця Олександра Кондратюка про цього польського письменника

На жаль ім’я Казиміра Трухановського (KazimierzTruchanowski)  мало відоме в Романові та й в Україні. Проте він увійшов в історію світової прози, як класик польської літератури, письменник-фантаст зі світовим іменем, перекладач української, російської, чеської та німецької літератури на польську мову. Людина, яка в своїй творчості розповіла світу і про нашу Романівщину.

Казимір Трухановський

Народився Казимір Трухановський в містечку Романів на Волині 10 жовтня 1904 р. в сім’ї токаря Романівського склозаводу (батько репресований в 1937 р., розстріляний в м. Бердичів). Сім’я Казиміра Трухановського проживала на сучасній вулиці Базарній у Романові. Батька Климентія (Клєменіс) – переселенця з Сувальської губернії (Польща), привезла в кінці ХІХ ст в Україну власниця Романова графиня Стецька для роботи на гуральні в Романові.

КазимірТрухановський здобував освіту в Житомирі, а згодом в університеті Святого Володимирав Києві, де й проявив перші літературні здібності.

У 1925 році для того, щоб вберегти хлопця від переслідувань польської інтелігенції, які саме розпочиналась, та щоб дати йому можливість подальшого розвитку, сім’я вирішила таємно відправити Казиміра до Польщі.

Враховуючи, що на той час кордон з Польщею проходив на відстані 30-50 км від Романова, існували цілі канали таємного переходу, цьому сприяла й мережа провідників через кордон. За розповіддю родичів, мати Трухановського – Кароліна знайшла такого провідника, який погодився за певну плату перевести Казиміра через кордон. Як гарантія успішності цієї акції, розрахунок мав здійснюватись після повернення провідника в Романів. Мати дала сину засушену квітку настурції, яку провідник мав отримати в Польщі та, повернувшись до Романова, віддати матері, після чого вона мала розрахуватись. Як свідчить офіційна біографія, Казимір Трухановський успішно перейшов кордон та оселився в Польщі.

Практично всі довоєнні та роки війни Трухановський присвятив роботі в лісовому господарстві Польщі та довгий час був урядником (керівником) державних лісів.

Творчу діяльність в Польщі розпочав з співпраці зі спеціалізованим журналом «Відлуння лісів» («EchоLeśne»), де  з 1925 року друкував свої оповідання та брав участь в редагуванні часопису. Після війни перебував спочатку в Лодзі, потім у Варшаві, де у 1947 році став членом редакційної групи «Літературних Новин».

Творчість Трухановського є вираженням прагнення філософсько-морального осуду сучасної цивілізації, як сили, ворожої для природи та людини, що порушує одвічний ритм буття, сили, яка приречена на непостійність та загибель.

Мало не детективна історія пов’язувала Трухановського з класиком і корифеєм української літератури Олесем Гончаром. Як відомо, написаний в 1968 році роман «Собор», який вже фактично вийшов з друку, був заборонений партійними бонзами, що впізнавали себе в негативних героях. На прохання Гончара, КазимірТрухановський під час одного з небагатьох візитів на Батьківщину, вивіз машинопис до Польщі, переклав його польською мовою та видав в Польщі. Роман мав величезний успіх у соціалістичній Польщі, і завдяки цьому отримав міжнародну популярність. І лише після цього став відомий в Україні.

Найбільш відомим твором Казиміра Трухановського називають фантастичну трилогію «Тотенхорн», яка видана на 14 мовах в понад 20-ти країнах, через яку Трухановський і вважається майстром в жанрі фантастики.

Для жителів Романівщини надзвичайно цікавою буде збірка оповідань «Нічні ораторії» («Oratorianocne»), в якій розміщено дещо автобіографічну повість «Карета ясного пана сенатора» («Karoca jasnie pana senatora»), де Трухановський розповідає про події в Романові, коли його, підлітка, мати направила за продуктами в магазин і він ішов через старий графський парк, там його застала гроза і він змушений був переховуватися в графській стайні (на території сучасної лікарні), та стаєнні йому розповідали дивовижні історії з життя графа Ілінського, в тому числі і про славнозвісну золоту карету Катерини ІІ, яку подарував Ілінському Російський імператор Павло І. Повість  є надзвичайно реалістичною і читач зуміє пізнати в ній і різні кутки Романова і навіть уявити себе учасником тих далеких подій.

В 1963 році КазимірТрухановський в складі делегації польських письменників вперше відвідав Радянський Союз, де перебуваючи в місті Львів, попросив дозволу відвідати тодішній Дзержинськ. Для зустрічі з ним телеграмою викликали з Республіки Комі сестру Зою, з якою Трухановський ніколи не бачився. Ще один візит Трухановського на Батьківщину в Дзержинськ відбувся в 1974 р.

Помер КазимірТрухановський 18 серпня 1994 року у  Варшаві.

Трагічно склалася доля більшості членів родини Казиміра Трухановського. Його батько Климентій Андрійович, 1874 р.н., був заарештований 8 вересня 1937 року за підозрою в антирадянській агітації (будучи практично неписьменним) та засуджений за ст. 58-10 кримінального кодексу УРСР. За постановою НКВС СРСР та прокурора СРСР від 19 листопада 1937 року в позасудовому порядку був розстріляний 10 грудня 1937 року. В документах НКВС проходив як Климентій (Клеменіс) Трохановський.

Сестра Марія прожила в Романові, а Зофія була депортована в тодішню Комі АРСР, Олена проживала в Україні,  а брати: Броніслав жив в Новоуральську, Альфред був польським військовим, отримав важкі поранення в 2-й світовій війні, помер в госпіталі. Сьогодні в Романові проживає племінник письменника Талько Альфред Петрович, який разом з дружиною Марією Михайлівною надали частину матеріалів та фото з сімейного фотоальбому, за що висловлюю щиру подяку. Сім’я Тальків має також, мабуть, єдиний в Україні примірник «Нічних ораторій».