За рік на ринку в Романові знищили майже 1000 кг. риби. Чим може бути небезпечна така покупка?
Протягом минулого 2016 року лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи управління Держпродспоживслужби України на Романівському ринку провела 593 дослідження риби. Експерти виявили 5 випадків паразитарних захворювань риби і зняли з реалізації з подальшим знищенням 965 кг. риби.
Про це Твій Романів повідомив Володимир Стаднік, керівник управління Держпродспоживслужби у Романівському районі.
Очільник управління детально розповів, чим саме може бути шкідлива риба та паразити в ній, а також як правильно купувати рибу.
«Навіть найсвіжіша риба може бути небезпечною, якщо вона заражена гельмінтозами. Паразитуючи в тілі людини, личинка перетворюється на дорослого гельмінта, викликаючи при цьому запалення різних органів, алергію, інтоксикацію організму.
Найбільш розповсюджені гельмінтози: описторхоз, клонорхоз, меторхоз (вражаються жовчні протоки, жовчний міхур, протоки підшлункової залози), дифіллоботріоз, нанофитоз, метагонимоз, диктофилеоз (паразитуються у нирках, сечопроводах, сечовому міхурі), анастомоз (локалізується під шкірою, в легенях). Личинки цих паразитів у тілі риби знаходяться в м’язовій тканині, під шкірою, в зябрових пелюстках, плавниках, в оболонках очей. Розрізнити їх можна тільки під мікроскопом – розмір личинок не перевищує 0,3 мм.
Неозброєним оком можна побачити лише деякі види гельмінтів. Багатьом при розробці риби доводилося знаходити досить великих, довгих білих черв’яків. Це широко розповсюджене захворювання коропових риб називається лігульозом. Найчастіше хворіють лящ, карась, білий амур, товстолобик.
Таку рибу не можна просто викинути, її необхідно почистити і закопати нутрощі, щоб не залишилися птахам, які є переносниками хвороби. Хоча це звучить неприємно, але рибу, очищену від лігули, можна вживати в їжу без обмежень.
Схожих паразитів, але менших розмірів, можна знайти в кишечнику форелі, лосося, налима.
Найбільш небезпечним для людини є один з найпоширеніших гельмінтозів – анизакидоз .
При розробці оселедця, скумбрії, нототенії, сайди, барабульки можна виявити личинок нематод довжиною до 4 см., найчастіше скручених у кільце. Вони також можуть жити в слабосоленій рибі, витримуючи заморожування до -40С. У людини гельмінти викликають гастрити, коліти, які супроводжуються нудотою і блюванням.
Зараження гельмінтами, як правило, проходить під час споживання сирої чи недостатньо термічної обробленої риби. Її необхідно як слід проварити чи просмажити. Можна обеззаразити рибу глибоким замороженням – при температурі -200С три дні, а при -100С- 3-4 тижні.
Алкоголь не діє профілактично при гельмінтозах.
І наостаток. На ринку та в торгівельних закладах рибу перевіряють на наявність цих захворювань. Тому управління Держпродспоживслужби в Романівському районі застерігає , щоб не купували рибу на стихійних ринках. А коли придбали рибу на ринку чи в торгівельному закладі – обов’язково вимагайте експертні висновки у продавця», – зазначив Володимир Стаднік.