Вибрати За

Депутати Романівської селищної ради затвердили порядок обговорень кандидатур старост та звернулися до Кабміну щодо змін у Бюджетний кодекс

26 листопада відбулася чергова сесія Романівської селищної ради.

На сесії депутати внесли зміни до бюджету, збільшивши дохідну частину. Ці кошти, а це понад 4 млн. 400 тис.грн., спрямували здебільшого на зарплату та енергоносії.

Тривало і з дискусіями відбувалося обговорення питання затвердження Порядку проведення громадського обговорення (громадських слухань) кандидатури старости в округах Романівської громади. Депутати проголосували за Порядок, внісши деякі зміни, зокрема у пункт 12: “Вивчення думки жителів старостинського округу щодо кандидатури старости проводиться шляхом зібрання підписних листів після проведення громадського обговорення”.




Загалом процедура обрання відбуватиметься так:

  • охочі стати кандидатами пишуть відповідні заяви на ім’я романівського селищного голови, Володимир Савченко висуває кандидатів на громадське обговорення.
  • На початку грудня у всіх старостинських округах відбудуться громадські обговорення, думку громадян мають почути на таких обговореннях та шляхом зібрання підписних листів. Свій голос за кандидата мають віддавати місцеві жителі, які зареєстровані (приписані) в окрузі. У підписних листах громадяни мають вказати свої паспортні дані. Графік проведення обговорення і збору підписних листів оприлюднить Романівська селищна рада.
  • Кандидатів, яких підтримали 17-20% жителів округу (% залежить від загальної кількості населення в окрузі), виносять на розгляд сесії (орієнтовно це відбудеться у кінці грудня 2021).

Порядок можна переглянути на офіційному сайті Романівської селищної ради.

Депутати також розглянули ряд питань освіти, комунальної власності, земельні питання.

На завершення депутати проголосували за звернення, яке ініціював депутат Василь Флуд. Зокрема депутати адресували до Кабміну та Верховної Ради звернення щодо недопущення внесення змін до Бюджетного кодексу України, передбачені законопроєктом 6062.

Як прокоментувала Твій Романів Наталія Горобець, очільниця фінансового управління селищної ради, депутати ініціювали дуже важливе звернення. Адже приняття законопроєкту боляче вдарить по фінансовому стану Романівської громади.

“Зміни до Кодексу передбачають ліквідацію бюджету розвитку. Органи місцевого самоврядування з бюджету розвитку здійснюють видатки на соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних програм, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об’єктів соціально-культурної сфери та житлово-комунального господарства тощо. Для романівської громади така ліквідація означає втрату доходів і суттєве скорочення видатків. Зміни до Кодексу передбачають вилучення у місцевих бюджетів на користь держбюджету залишків освітньої субвенції. Тобто громада втрачатиме самостійно зекономлені кошти, віддасть їх, замість використати на розвиток освітньої сфери. Серед нововведень – надання Мінфіну та місцевим держадміністраціям права ініціювати зупинку рішення про місцевий бюджет до закінчення судового розгляду справи. Тобто ці установи можуть повністю заблокувати роботу виконавчих органів влади, судові тяганини можуть тягнутися роками і місцева влада буде весь цей час бездіяльна. Зміна про погашення середньострокових позик за рахунок коштів місцевих бюджетів потягне для місцевих органів втрату 9 мільярдів (!) гривень. Також законопроєкт пропонує віддавати 70% від зароблених коштів на продажу земель комунальної власності. Це будуть дуже величезні втрати для громади, адже ці кошти якраз і можна використати на покращення місцевого рівня життя”, – зауважила Наталія Горобець.