Вибрати За

В лісі поблизу Романова зацвіли рідкісні червонокнижні квіти

В лісі поблизу Романова зацвіли рідкісні червонокнижні квіти

Еритроній – Собачий зуб – квітка, яка росте зазвичай тільки у горах. Але якимось загадковим чином вона з’явилася і у лісах Романівщини. Науковці вважають, що, найвірогідніше, цей реліктовий вид у нас – залишок буково-грабових лісів атлантичного клімату, які колись існували у нас у так званий атлантичний період, коли було тепліше і вологіше, ніж зараз.

«Це – середземноморсько-середньоєвропейський гірський вид, у Житомирській області він зростає у кількох точених локалітетах, які є найбільш східними за місцезнаходженням цього виду у Європі – далеко на схід від суцільної межі його ареалу, яка проходить у Карпатах. На рівнині України є ще один відокремлений локалітет у північному Поділлі. У Карпатах та Прикарпатті зустрічається окремими групами невисокої щільності, зрідка – щільними заростями. У Центральному Поліссі — щільність популяцій значна. Чисельність популяцій зменшується, в окремих локалітетах вид зник. Причини зміни чисельності: Інтенсивне ведення лісового господарства (рубки), зривання на букети, викопування цибулин, зміна гідрологічного режиму.

Ця квітка – ефемероїд – з грецької – «той, який має коротке життя». І дійсно, еритроній з’являється на денній поверхні у березні, дає чудові квіти, плодоносить, потім в’яне, засихає, а наприкінці травня – зникає. Наступні 9 місяців року, аж до наступної весни, все життя цього виду зосереджено під землею – у довгій м’ясистій цибулині», – розповів Орлов Олександр Олександрович, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, автор опису цього виду у чинному виданні «Червоної книги України»-02ShwHk11w muKWHK6O4Bk Rtp-wHlou0M