Вибрати За

Волонтери “Берегині” постійно підтримують бійців на фронті та допомагають тим, хто опинився у біді на Романівщині

5 грудня відзначається Міжнародний день волонтерів. І на Романівщині є Люди, які мають сьогодні повне право святкувати.

Волонтерський центр Берегиня відправив з Романівського району у зону АТО/ООС сотні посилок допомоги, постійно організовує збір необхідних речей на фронт, а також підтримує тих, хто опинився в біді в нашому районі.

Волонтерський центр “Берегиня” у Романові створили з початком конфліктних дій на сході. Тоді волонтерів очолила Надія Романенко, сина якої мобілізували одним з перших. Згодом волонтерський центр очолила Тетяна Пославська, яка не тільки займалася організацією зборів посилок солдатам, а й сама часто їздила в зону бойових дій до наших бійців. Нині центр очолює Ірина Савчук.

“На початку нашої роботи ми відправляли посилки дуже часто і адресно – бійцям, мобілізованим з Романівського району. Люди в районі тоді були дуже активні, несли хто що міг. Було таке, що 84-річна бабуся з мікрорайону склозаводу сама принесла нам мішки з картоплею, буряками і іншою городиною. А дідусь з вулиці Лялевича передав всю свою пенсію, ще й попросив аби дали розписку, що гроші посланець не втратив дорогою до волонтерів. Нині відправляємо рідше, разом з волонтерами з Баранівки – волонтерами “Полісся”. Та й збирати нині посилки важче, активісти здебільшого старшого віку, здоров’я вже не те, та й втомилися, а бувало таке, що руки геть опускаються й хочеться поставити крапку, але ми всеодно збираємося з духом і готуємо смаколики бійцям на передову”, – розповідає Ірина Савчук, керівник центру “Берегиня.

Волонтери з Романівщини відправляли в зону АТО/ООС не лише посилки з провіантом та теплими речима, а й знаходили або готували передачі за спецзамовленням. Наприклад на прохання Тетяни Житомирець збирали ковдри, постіль, подушки та інше для створення пересувного мобільного пункту медичної допомоги на три ліжка, передавали туди ж швейну машину, аби бійці на місці могли швидко підладнати одяг. На прохання бійців відправляли футбольні і баскетбольні м’ячі, аби в хвилини відпочинку хлопці могли хоч трішки розважитись. Купували термобілизну і адресно відправляли бійцям з Романівського району. А одного разу на замовлення одного бійця спеціально солили огірочки, відправили з волонтерами аж 6 посилок, проте після всіх зупинок на фронті, до бійця дійшла одна коробка – повна цукру, а солоні огірочки йому так і не дістались.

Волонтери “Берегині” також допомагають людям з Романівського району, хто опинився в біді: у когось згорів дім, когось здолала важка хвороба.

Романівські волонтери висловлюють подяку всім, хто допомагає і підтримує. Особливо дякують навчальним закладам району, які завжди надають посильну допомогу, формують посилки для бійців, які захищають нас від російського агресора.

Фото волонтерів “Берегині” з архіву Твій Романів: