Шніцель, суп білий з галушками, чахохбілі, нагетси, фрітата: у школах Романівщини впроваджуватимуть нове меню

У школах Романівської громади з 1 вересня розпочнуть запроваджувати нове меню, яке ініціювала програма Першої леді України Олени Зеленської та розробив відомий український кулінар Євген Клопотенко.
Про це Твій Романів повідомила Оксана Гаврилова, очільниця відділу освіти Романівської селищної ради.
“Поки впроваджуватимемо нове харчування в рамках експерименту. Основна вимога – зменшення кількості солі і цукру, відміна в їдальнях сосисок і ковбас. Ми уже розробили нове меню, яке розраховане на 4 тижні, а не на 2, як раніше”, – прокоментувала Оксана Гаврилова ініціативу.
Вона зауважила, що нове меню впроваджуватиметься у всіх закладах громади. Нині відділ освіти докладає максимум зусиль, аби вже з 1 вересня відновилося повноцінне харчування і одразу за новими стандартами у корпусі №1 Романівської гімназії, де минулоріч гарячого харчування не було.
4-тижневе меню, яке розробили для впровадження у ЗЗСО Романівської громади:
Перший тиждень | |||
Понеділок | |||
1 | Салат з капустою та морквою | 100 | |
2 | Запечене філе курки з орегано | 50 | |
3 | Рис (розсипчастий) з орегано | 120 | |
4 | Запіканка сирна зі сметаною | 120 | |
5 | Чай | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 100 | |
Вівторок | |||
1 | Полтавський борщ зі сливовим вареням | 200 | |
2 | Сметана | 20 | |
3 | Хліб | 30 | |
4 | Салат з капустою та ароматною олією | 40 | |
5 | Гречана каша (розсипчаста)з чебрецем | 120 | |
6 | Кисіль з сухофруктів | 200 | |
7 | Свіжі фрукти | 80 | |
Середа | |||
1 | Салат зі свіжого буряка та сметаною | 100 | |
2 | Курячий шніцель | 60 | |
3 | Макарони з маслом | 120 | |
4 | Хліб | 30 | |
5 | Какао з молоком | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 100 | |
Четвер | |||
1 | Салат із запеченої капусти | 50 | |
2 | Рибні котлети | 60 | |
3 | Відварена картопля | 120 | |
4 | Львівський сирник з морквою та сметаною | 120 | |
5 | Напій з шипшини | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 100 | |
П’ятниця | |||
1 | Суп білий з галушками | 200 | |
2 | Салат зі свіжих томатів | 100 | |
3 | Горохове пюре | 120 | |
4 | Хліб | 30 | |
5 | Запіканка сирна з бананом та сметаною | 100 | |
6 | Сік | 200 | |
Другий тиждень | |||
Понеділок | |||
1 | Салат зі свіжого буряка та сметаною | 100 | |
2 | Чахохбілі з куркою | 100 | |
3 | Гречка з чебрецем | 120 | |
4 | Хліб | 30 | |
5 | Какао з молоком | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 85 | |
Вівторок | |||
1 | Салат із перетертим яйцем та яблуком | 50 | |
2 | Мак енд чіз | 120 | |
3 | Морквяні котлети (варіант 2) | 75 | |
4 | Кисіль з сухофруктів | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 850 | |
Середа | |||
1 | Салат із перетертим яйцем та яблуком | 50 | |
2 | Мак енд чіз | 120 | |
3 | Морквяні котлети (варіант 2) | 75 | |
4 | Кисіль з сухофруктів | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 85 | |
Четвер | |||
1 | Салат з капустою та ароматною олією | 100 | |
2 | Курка тушкована в соусі гуляш з кмином | 70 | |
3 | Картопляне пюре з орегано | 100 | |
4 | Яблуко запечене з сиром | 120 | |
5 | Чай з мелісою | 200 | |
П’ятниця | |||
1 | Салат з капустою та морквою або помідорами | 100 | |
2 | Ризото з твердим сиром | 150 | |
3 | Хліб з маслом | 30 | |
4 | Напій з шипшини | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 100 | |
Третій тиждень | |||
Понеділок | |||
1 | Салат з морквою, сиром та сметаною | 50 | |
2 | Шпундра з куркою | 100 | |
3 | Каша пшенична | 120 | |
4 | Хліб | 30 | |
5 | Сік | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 100 | |
Вівторок | |||
1 | Борщ з картоплею | 200 | |
2 | Сметана | 20 | |
3 | Хліб | 30 | |
4 | Запіканка рисова з ягідним кюлі | 150 | |
5 | Напій з шипшини | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 75 | |
Середа | |||
1 | Салат з капусти, зеленого горошку та насіння | 100 | |
2 | Котлета по-міланськи з сиром | 90 | |
3 | Горохове пюре | 120 | |
4 | Узвар з сухофруктів | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 70 | |
Четвер | |||
1 | Салат з буряком та чорносливом | 100 | |
2 | Риба запечена з морквою та цибулею під соусом “Бешамель” | 60 | |
3 | Макарони з маслом | 120 | |
4 | Чай з мелісою | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 100 | |
П’ятниця | |||
1 | Салат зі свіжих томатів | 70 | |
2 | Товчанка | 100 | |
3 | Омлет Скрамбл | 35 | |
4 | Хліб з маслом | 30 | |
5 | Салат фруктовий з горіхами | 100 | |
6 | Какао з молоком | 200 | |
Четвертий тиждень | |||
Понеділок | |||
1 | Салат з морквою та імбирем | 100 | |
2 | Нагетси курячі | 85 | |
3 | Мак енд чіз | 120 | |
4 | Кисіль з сухофруктів | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 100 | |
Вівторок | |||
1 | Полтавський борщ зі сливовим вареням | 200 | |
2 | Сметана | 20 | |
3 | Фрітата | 25 | |
4 | Горохова каша з чорносливом | 120 | |
5 | Хліб | 30 | |
6 | Напій з шипшини | 200 | |
7 | Свіжі фрукти | 100 | |
Середа | |||
1 | Салат з буряком, курагою та горіхами | 100 | |
2 | Пастуший пиріг з курячим м’ясом | 150 | |
3 | Хліб | 30 | |
4 | Какао з молоком | 200 | |
5 | Свіжі фрукти | 100 | |
Четвер | |||
1 | Салат зі свіжих томатів з солодким перцем | 100 | |
2 | Риба тушкована з овочами у томатному соусі “Бешамель” | 60 | |
3 | Каша ячмінна або пшенична | 120 | |
4 | Хліб | 30 | |
5 | Яблуко запечене з сиром | 100 | |
6 | Сік | 200 | |
П’ятниця | |||
1 | Салат з капустою та ароматною олією | 100 | |
2 | Пшоняна каша зі сметаною та картоплею | 150 | |
3 | Галушки | 100 | |
4 | Бланманже (молочне желе) | 150 | |
5 | Чай | 200 | |
6 | Свіжі фрукти | 100 |