Фахівці Держпродспоживслужби нагадують жителям Романівщини, як уникнути кишкових інфекцій

За повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в країні спостерігається погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції(ГКІ),в т.ч. на вірусний гепатит А (ВГА)
Сьогодні привертає до себе увагу та викликає особливе занепокоєння збільшення кількості захворювань, фактором передачі збудника інфекції при яких стала недоброякісна питна вода.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь Романівське районне управління ГУ ДПСС в Житомирський області нагадує:
-не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов’язково мийте руки після відвідування туалетів;
– для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– не пийте сирої води з колодязів і відкритих водойм;
– при споживанні овочів, фруктів їх необхідно добре промити питною водою та обдати крутим окропом;
-приготовленні страви бажано вжити відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;
-якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби з кремом або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
– при приготуванні їжі дотримуйтесь технології, не порушуйте термінів зберігання сирих і готових продуктів, дотримуйтесь правила товарного сусідства при зберіганні готових до вживання продуктів і сировини в холодильнику; використовуйте окремий розробний інвентар, кухонний посуд при роботі із сирими та готовими до вживання продуктами;
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.
Начальник Романівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області В.М.Стадник